Followers

Tuesday, December 13, 2011

how to increase your confident level?

Broommm..Broommm by LittleGurl
Assalamualaikum w.b.t




Hello! How's your life? Mine was awesome everyday! ;) Alhamdulillah. I just came back from town with mom ;) I tade beli apepom just bought remover make up. Ish ish jangan ingat i make up terlebih pulak. Pakai compact powder pon perlu remover tau. It's good for your skin girls ;) Padahal skin aku kering kot hahaha

Pernah tak kawan mak ayah korang penah cakap camni 

'olohhhh comel lote anok demo ni. hok ore doh ko?' (olololo cantiknya anak kamu. dah berpunya ke?)
'comel la anok demo supo demo zame mudo mudo' (cantiknya anak kamu macam kamu zaman muda dulu)

ehm ehm

Mesti pernah kan? Apa perasaan korang? Euwwww rasa nak terbang tinggi-tinggi macam awan dania ;) kembang kuncup hidung macam fahrin ahmad tu. selalu bangga sebab kawan mak dia pon suka puji kata dia hensem. fine. fine.

Sebenarnya, ayat-ayat positif tu walaupun sengaja atau tak sengaja kita menerima pujian, sebenarnya benda tu dah menambahkan tahap keyakinan dalam diri tahu?

Aku ada sedikit tips macam mana nak tambahkan keyakinan dalam diri ;) Ini melalu pengalaman je, even aku tak bagos pon tahap confident level but tak salah kan kalau nak berkongsi? Sebab ini semua atas permintaan a few peoples pangkat adik-adik, yang baru habes upsr, pmr, and spm ;)

1) Introduce yourself 

Ramai yang taktau sebenarnya bila kita mula introduce diri sendiri kat orang yang kita tak kenal, sebenarnya tu salah satu meningkatkan keyakinan dalam diri. Perkenalkan diri bukan bermakna kau dok ceghita hal keluarga sampai nenek moyang pon nak gtau jugak (first meet). Maksud disini, kalau berada dalam sesebuah kumpulan, macam modul atau apa-apa program, apa salahnya kita yang mulakan salam perkenalan, ye dak? ;) 

'hai, saya salima gomjez. awak?'

Kakak (omaigod i dah jadi kakak phewwww) rasa mesti semua akan cakap 'eh baiknya dia ni' betul tak? eeeeeheeeeee

2) Berkomunikasi

Ok ini adalah sangat penting. Cuba generate banyak idea untuk berborak dengan kawan-kawan baru atau lama. Dan perlu tahu, setiap orang mempunyai cara yang berlainan. Sebagai contoh, jangan nak bercakap terlalu terus terang.

'eh kau ni dah la buruk, teruk pulak tu'

Agak-agak la kan. Mungkin ada sesetengah orang boleh terima gurauan (ke?) macamtu, tapi tak semua. Kalau sejuta orang tu, maybe sorang je yang ade. Cuba berkomunikasi dengan cara yang baik. Nak tegur bergurau ada caranya yang berbeza ;) Bagus jugak kalau kita berkomunikasi dengan ramai orang, secara tak langsung, kita boleh nilai yang mana baik dan buruk. 

3) Rajin bertanya 

Malu bertanya sesat jalan. Pernah dengar kan? Memang tepat. Orang yang berlagak pandai je yang takde perasaan nak bertanya sesuatu. Padahal dalam kepala banyak betol tanda (?) kan. Apa kata kita ubah cara kita. Tanyalah sebanyak mana yang boleh, walaupun soalan tu padahal orang lain dah tau jawapan tapi kita masih tak paham atau taktau jawapannya. Who's care right? Asalkan kita bertanya then dapat jawapan yang kita nak, it is a good thing for us ;)

4) Berani 

Bila adanya berani mestilah yakin pon ikot sekali kan? ;) Berani menyahut cabaran, berani bertanya, berani melakukan aktiviti lasak, berani memberi dan menerima pendapat, berani menghadapi dugaan besar/kecil, beranilah dalam apepom asalkan semuanya positif. jangan dok tunjuk berani sangat nak terjun bangunan, haaaa try try kalau rasa nak hidup singkat teeeheeeee. Bila kita berani buat sesuatu, dan yakin pon turut serta, hasilnya kita akan berjaya mencapai ape yang kita nak. Kalau berani je tapi yakin takdak, itu bukan berani tuh, itu perahsan berani je ekeekkeeke!

5) Jangan berputus asa

Jangan mudah nak cakap 'tak boleh' padahal satu apepom tak cuba lagik. Aku pon sama jugak ne kadang-kadang eeeheeeeee. Belom buat apepom mula nak kata eh boleh ke tak ni. Eh macam xleh je. Hmmm, sikap macamni memang buat keyakinan jatuh merundum. Macam mana nak yakin dengan diri sendiri asyik dok kata tak boleh sampai ke sudah. Sebenarnya, apa yang kita fikir tu penyebab anggota badan dan fizikal kita berfungsi atau tidak. Otak dah kata 'jangan' so tangan kaki pon tak gerak. Otak kata boleh tetiba tangan pon terangkat ke atas (macam gaya bila dengar merdeka merdeka merdeka tu). Cuba sematkan dalam hati yang kita boleh buat. Biarlah macam xleh pon, tapi yakin jugak boleh ;)

6) Sentiasa berfikiran positif

Jangan asyik dok fikir bukan-bukan samada terhadap diri sendiri atau orang lain. Itu akan membuatkan kita rasa tak selesa, rasa macam dihimpit masalah berganda-ganda. Padahal diri sendiri tuh, asyik dok pikir benda tak penting. Cuba semaikan diri dengan perasaan kasih sayang. Selalu berfikiran yang baik-baik je. Jangan sebab masalah seciput, habes satu dunia nak mengamuk bagai kan. Ish ish memang tak bagos macamtu. Otak jadi tak aktif badan pon jadi lemau semacam. Cuba ceriakan diri dan berbuat baik dengan semua orang ;) 

7) Love yourself 

Berapa ramai orang yang sayang diri sendiri lebih? Sila angkat tangan semua. Ok satu... dua... tiga... limaribusembilanratusempatpulohenamribujuta orang bagos! Apa saja orang bercakap pasal kita sila abaikan. Benda-benda negatif macamtu lah buat confident level kita runtuh tahu? Aku paling tak suka kalau orang yang suka kutuk-kutuk orang lain, especially kalau bab fizikal. Tapi don't worry babeh, korang nak sakit hati buat ape kan? Kita terima diri kita seadanya. Percayalah, sebenarnya orang yang mengutuk kita tu darling-darling sekalian, dorang jeles jelah. So just chill chill and anggap korang adalah insan yang bertuah di alam semesta. ;) Manusia adalah sebaik-baik kejadian. Kita bersyukur dengan setiap kesempurnaan yang kita ada. Setiap kita, ada kelebihan sendiri tahu? Cuba cek cepat-cepat apa kelebihan korang ;) And serius, korang semua adalah si cantik dan si kacak! ^^

Mari amalkan doa ini ;)



8) Pakai pakaian yang berwarna warni!

My mom always said, 'pakailah baju lain, asyik pakai baju hitam.'. Majoriti zaman sekolah dulu suka pakai warna hitam atau putih. Betul? Aku pun tak pasti kenapa haha. Maybe dulu sebab aktif taekwondo and kadet polis so konon macam hebak pakai kaler yang suram-suram ish ish. Padahal serius aku tak gheti nak dressing. Alah zaman sekolah je pun. But hello pretty! hello handsome! Start from today, sila pakai pakaian yang berwarna warna sikit ;) Kalau tak silap aku kan ada hari-hari tertentu untuk kaler ape sebab ape kan. Semua tu sebenarnya melibatkan confident level kita! ;) Jangan fikir nak bergaya sakan pulak. Beli baju mahal-mahal semata-mata nak nampak hangat. Tu bukan hangat tu namanya hangit. Hangit duit hahaha. Pakai pakaian murah-murah pon tape, asalkan nampak kemas. Warna itu memberi semangat baru dalam hidup tahu? Kita nak jadi cantik kan? Cantik macam pelangi ;)

nak semua kat atas ni boleh?


Itu saja kot. Selamat beramal ;)



Kita tak sempurna kan? Tapi ketidaksempurnaan itu kebahagiaan bagi kita (fahrin ahmad,2009). 
^^






www.tips-fb.com

11 comments:

chEntA on December 13, 2011 at 6:09 PM said...

nice entry..=)

Nurul Iman Rosman on December 13, 2011 at 6:56 PM said...

hee,tips yang bergune. thanks! :D

Rozuan Ismail on December 14, 2011 at 12:12 AM said...

practice n practice

syafikah on December 14, 2011 at 1:14 AM said...

banyak nya no 5. hehehe. tapi suke semua yang no5 tu..kihkihkih.

nazirah on December 14, 2011 at 11:30 AM said...

tanx for sharing this dear ;)

LittleGurl on December 15, 2011 at 1:38 PM said...

Chenta : thanks babe ;)

LittleGurl on December 15, 2011 at 1:38 PM said...

Nurul Iman Rosman : teehee sharing is caring ;)

LittleGurl on December 15, 2011 at 1:39 PM said...

Rozuan Ismail : yeahh let's practice ;)

LittleGurl on December 15, 2011 at 1:40 PM said...

syafikah : hahahahah!!!! typing error la tu babe! heehee kite dah tukar ihikhik

LittleGurl on December 15, 2011 at 1:41 PM said...

nazirah : welcome sweety ;)

eLLa n aLia on January 20, 2012 at 8:21 PM said...

practise make perfect :)
btw, apa kaitan dgn pkai pakaian berwarna wrni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LittlegurlPunyeBlog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting