Followers

Friday, May 28, 2010

SUKA@TIDAK??

Broommm..Broommm by LittleGurl 2 comments
Bosan..bosan..bosan…opss..jgn kata camtu (eh,bkn aku yg ckp ke?)..word ‘bosan’ ne xbagus tok hati,dn jiwa kite. Bile kite kata bosan,maka bosan la ia. Lau kite kata gembira,suke,maka hepi la ia… =)


Aku cuma nk berkongsi benda2 yg aku suke. Rasenye mungkin rmai ag yg suke benda2 ne sume. Tp aku ttp gak nk bkongsi sbb rasenye bnda2 cmni la wat jiwa kite terisi dr kosong x bermaya. Huhuhu..

MUSIC

Muzik” kalu dalam bhasa mlayunye..yes..x dinafikan muzik menenangkan hati. Apa saja tentang muzik,ramai yang suke. Xkisah la ape saja rentak irama,namun muzik membuatkan hati seseorang ceria kembali. Macam aku jgk. I luv music so much. Tp pd aku,bukan sume lagu ne dpt menenangkan ati. Lagu rock2,aku jarang layan. Umm..dlm erti kata len,langsung xlyn kot. Aku ske lagu2 yg balada,slow,n ada mksud yg tersendiri. Macam lgu MUSE,Intended. Walaupun grup die sometimes rock balada sket,tp lagu Intended mmg aku ske sgt,sumenye sbb maksud. Aku lebey teliti kn mksud bbnding rentak irama. Lau irama pon sumbang,tp mksud bermakna,aku layan gak..hahahaha. Sume ne terpulang pd individu.

Aku de sorang mmber,alyn namenye. Waa..skali sumbat tlinga pakai earfon,aku kt lua ne berkerut2 muke. Smpai aku yg xsumbat tlinga pn ley dgr. Ish..mmg kuat gle ah minah ne bukak sound,mcm nak pecah gegendang tlinga. Walaupun time tgh study,die ley layan lg music2 yg meruntuh jiwa ne,mmg sound effect yg dasyat..Aku pon lyn gak time stdy,tp xde la kuat sgt..neway ALYN,aku salut la weh..telinga ko mmg hebat!

CHESSMungkin x sume kot minat ngn game ne. Aku sgt ske. Aku de 1 set chess yg kecip molek. Ala..dpt kt mydin je. Saje beli nak men,sng nak bwk g mane2,kecip je. Nak g camping pn boley. Tapi lam family aku,aku je kot men. Huhuhu.. xde geng la. Lau ade pn abg aku je kot,and anak sdara aku si shakir 2. Akak aku lau kalah,asik give up nak men je. Hohoho. Zaman skola dulu best,ade geng I kepala men chess. Ghazali name mmbr aku 2. Kitorang mmg ske btanding maen chess. Jap dye,jap aku yg kalah. Kalah tape,janji aku ade gak menang. Hahahaha..best sgt maen chess ne. Bia la static jew,tp otak pusim2 beb nak pk..Bukan senang taw. So,sape2 nak lwn,jom..lame gle da xmen ne..adus,da tepu kah otakku?


MAKAN


Haa…ne dye!makan jgn x mkn. I luv eat..bio bdn kecip,tp mkn manyak.Wink3..Bukan org bdn kecik je kna mkn byk,org bdn yg xbape kecik pn perlu gak mkn. Makan 2 perlu lam idup kite sehari2. Xkesah la nak bantai bape pinggan pn,janji lau 2 wat kite kenyang x berlapar,its oke ape. TAPI,jgn smpai kekenyangan xbangon2,umm..2 mmg da terlebey2 la kn. Ape yg korang ske? Aku??ummmm…

TomyamYes..ini adalah pebretku. Kuey tiew tomyam lg la pebret. Yumm3 sungguh rasenye. Tah la nape bole dikatakan satu kuarga mmg like TOMYAM neh. Mak sdara aku,SUTA pn mmg syok n jatuh cintan gak ngn makanan yg bnama Tomyam ne. Rasenye lazat,pedas,masam…aahhh..sume lengkap la. Lau dulu masa kt UiTM Seri Iskandar,pebret tomyam aku kt uptown. Uits,jgn silap lak. Bukan uptown kl la beb..uptown dlm campus. Kt situ ade uptown and downtown. Lau uptown mmg femes la tomyam dye. Hot..lau kt downtown plak,yg femesnye adalah char kuey tiew. Haii..sume berasaskn kuey tiew je. Skng,dgr2 cite kdai char kuey tiew da xde da kt ctu,xtaw la. Lame da x g cana. Windu la plak asenye.


Ble kt UiTM Shah Alam lak skng ne,tomyam yg aku ske kt SRI BUNGA,di seksyen 2. Fuuhhh..sodap hingga mjilat jari. Mmg xjemu2 la mkn kt ctu. Da la murah,mknn plak bes. Haii..xkering gusi dibuatnye. Kedai 2 owner dye klate lau xcilap, tp pekerja2 dye rmai thai la.Haaa..ade lg 1 kedai tomyam best,kt pintu blakang UiTM,kt seksyen 7. Name nye MOLEK. 2 kedai pior klate,ehm3..my hometown la.ahaks..mmg kt ctu org klantan tokeynye. Mmg best gak kt c2.hai..bestnyeee…eehhmmmm…da melecur da i liuq neh..

Papepom TOMYAM mmg best la!!
www.tips-fb.com

RUMAHKU KAMPUNG KERJAKU

Broommm..Broommm by LittleGurl
Sedar x sedar da hampir 2 minggu aku kat umah. Waaa…seronok sgt walaupun kadang2 boring tahap gaban. hahahahaha…bese la kan..ble cuti je bosan,ble blaja lak srabut kepala hotak. Aii..ni la manusia,xtaw bsykur…aku?aku msti la bsyukur sgt dpt cuti ne. Bukan sume org ley dpt cuti lama2 mcm ne kn..hanye student yg dpt merasainye?ayuhhh..mari blaja!! ahaks..

Tapi being as student pom ade byk cabarannye. Baru2 ne aku bawu dpt suggestion dr member2 nak balek s.alam next week utk jumpe supervisor. Adus,duet tarak neh cane yek?ikotkan mcm tanak g,tp lau x g jmpe utk discuss tajuk dissertation aku 2,mau nazak dibuatnye sem dpn. Oh!tidak. mau x mau,mmg kna g gak wlau cane skalipun. Demi msa dpnku,msa dpn tok dgree neh. Dessertation=thesis...gle,mmg penting neh. Dgn muke tebalnye,ak mtk pertolongan my along tok tanggung belanja smntara kt cana mggu dpn. Hohoho..mungkin dlm 3 ari kot paling lame,skali nk g pnjam buku and wat research cket. Mitak2 sume berjalan ngan lancar. Tp bdk2 ne de lak x kompom ag nak g ke x,skng ne aku,caw ngan alyn je. Hai..tiket harus dbeli awl,mggu dpn da stat cuti skola bdk2.

A few days ago, aku da kol supervisor and wat date Wednesday next week. Insya-Allah lau xde aral melintang,rabu 2 ley jmpe die n bincang ape2 yg patut. Plan nye cuti ne nak siapkan chapter 2,nnti xde la kalut nak stat wat ble da stat clas nnti. Campur ngn JPK lagi,xtaw ah ape pogram lg sem dpn. Tapi mslhnye skng,aku lgsung xsentuh ape lg ngn proposal yg lepas. Padahal skop tajuk da tkr da. Adohai..ape nak jadi ngn aku ne. Busy?Nop..bz amende,besarkan body je kt umah ne..Hahahahaha..

Tape2..msih ade msa. Sehari wat siap kot?yeke…Sure..aku boley!!

www.tips-fb.com

Friday, May 21, 2010

AKU DAN CUTIKU

Broommm..Broommm by LittleGurl 0 comments
Bangon…

Titow…

Bangon…

Titow…

Ne la kejenye ble musim cuti sem..sonok balek umah,bsma2 fmily tcinta..tp yg xbeznye dop men tnduk bangon lew jwbnye..keje tarak..huawawawawa…nak carik keje musim cuti neh??niat dhati cm nak jew..tp…keje pe??haii…tensen2…
Klik channel astro..bosan..chanel bese ag la..pepagi n memalam buta kot bawu le de cite bez2..2 pom bkn slalu..bkk fb??adus..line tenet skng ne hampeh tol..ble tah nak maju,biaq laju cket..huwawawa..huuu…ape nak bwat..keje ku sperti suri rumah..

- Bgon
- kemas2
- msk2 (erk..yeke?)
- basoh baju
- jemur kain
- siram pokok bunge
- sapu daun kering



papepom i tetap like…huuuu =)
www.tips-fb.com

SI LOYALTY

Broommm..Broommm by LittleGurl 0 comments
Senang ke nak setia?Pada aku kesetiaan tu akan wujud bile kite btol2 trima diri kita dan diri si dia. Iye,baru akan wujud kesetiaan yg abadi. Xde la dah de hub tp masih menggatal nak cari len kn. Tak patut sgt.
Memang,kata org sebelum kawen,kena cari btol2 yg serasi. Tp once kite da berikat n berjanji setia,xperlu la kononnye beranikan diri bersalaman dan bermanja lak ngn org len. Xmalu ke wat cam2?X sedar ke org nmpak kite 2 gatal?ade hati nak cari len. Ye la..x salah dalam msa sma masih nak cri yg tbek. Tp xperlu la nak bersayang2 ngn sume org. Saket hati si dia,cuba la phm sket kn. Cane lau diri kite pom kna cm2..msti terluka gak kn?haaa…lu pk la sdiri.. =)

So,cuba lah setia pd yg 1. Lau anda jga hati si dia,percayalah..kebahagiaan anda berlipat 2 kali ganda. =)
www.tips-fb.com

Wednesday, May 12, 2010

Selamat Hari Ibu

Broommm..Broommm by LittleGurl 0 comments
Salam 1 MALAYSIA buat sume..

Sempena hari ibu ne..i'm dedicated some poem to my mom ..


Umi..tatkala melihat wajahmu
aku tersenyum
aku terpesona
kedut wajahmu
membuatkan aku tersenyum lagi
ah!
sudah terlalu lama kau menjagaku
jerit perih semua ditanggung
hanya kerana ANAKMU

Umi..saat engkau bangun setiap hari
menyuap nasi ke mulut anakmu
bekerja siang dan malam
hanya kerana membesarkan kami
tidak pernah merasa jemu
tidak pernah menyesali
kehidupan lalu
menjadikanmu kuat,tabah
ah!
aku ingin menjadi sepertimu
wanita yang teguh hatinya..

Umi..setiap saat dalam hidupku
ada dirimu dalam jiwaku
semangatku adalah kekuatanmu
aku berdiri hanya untukmu
Terima kasih umi..
kasihmu tidak pernah hilang
cintamu kekal dalam hatiku..
sebagaimana sayangku padamu
yang tak pernah jemu..

Selamat hari ibu umi..
Semoga Allah s.w.t memberkati dan merahmatimu..

UMI..Tiada penggantimu dalam dunia kami...

Hari Ibu sedunia. Bagai menunggu bulan jatuh ke riba..camtu jgk perasaan aku ble menunggu Hari Ibu setiap tahun. Walaupun bukan semeriah smbutan hari raya atau smbutan hari2 lain yg istimewa..namun Hari Ibu hari yg paling bermakna dlm dunia sebuah keluarga. Ibu merupakan insan yg berpenat lelah menjaga anak2 dr kecil sehingga dewasa. 9 bulan dlm kandungan bukan lah mudah utk dijaga. Ye..aku masih blum bpengalaman. Tp mendengar crita umi sdiri,kakak dan saudara membuatkan aku terpegun. Ah..kuasa Allah..betapa tingginya daulat ibu kita berbanding seorang ayah.

Hargailah pengorbanan ibu. Tanpa dia,xkan wujud kita di dunia ini. Hadir kita adalah dari 1 perjuangan yg bukan semua yg berjaya mengharunginya. Mengapa perlu ada insan yg menderhaka kepada dia? Dia tidak bersalah. Yang salahnya adalah kita yg tidak mahu sedar akan kekurangan diri. Harta,benda bukan lah nilai. Sume itu hanya sementara. Ibu dan keluarga adalah aset penting dlm hidup ini. Mereka lah darah daging kita. Ape salahnya hadiahkan Ibu satu ciuman,bukan sepak terajang atau memaki mereka dengan sesuke ati...sangat tidak bermoral,tidak bertamadun..

Hargailah ibu kita...dia lah segala2nya dlm hidup ini...

SELAMAT HARI IBU UMI...ADIK SAYANG UMI..

www.tips-fb.com

Saturday, May 8, 2010

I-Cith Oh I-City

Broommm..Broommm by LittleGurl 0 comments
Genap 1 tahun aku berada di UiTM Shah Alam. Hari ne merupakan ari terakhir utk semester ke 4 ini (kalo ikotkan join Uitm s.alam ne kira sem 2 la..). Alhamdulillah. Lagi stahun aku akan habis degree. Semoga Allah s.w.t mempermudahkan segala urusanku. Amin.

X sabar rasanya nk balek rumah. Kolej da maken sunyi,sorang2 xde. Tinggal kami je kot. Huhuhu..

Habis exam Building Services (BS) td,ati melonjak2 kegembiraan wlaupun pd asalnye sngat keruh memikirkan BS td yg aku xsmpat siap. 2 jam?Haii..mane cukup lau nak dibandingkan dgn subjek len. Subjek len pon aku rasa lebih kurg sma je. Kna standardized kn jd 3 jam!okeh…sem dpn nk mohon rayuan spya sume subjek dlm final 3 jam@4 jam!hhahahahahaha…bole ke?

Malam ne kami bersepakat mmbuat lwtn ke I-CITY..ummm..mcm seronok je kan. Plan ne da lame gle da rancang. Tp kitorang ne kadang last2 minit msti de la group mmbr yg xpat hadirkan diri,g umah abg la..umah akak la..jumpe bf la..haii..mcm2..Jdi plan kali ne agak gementar gak la,risau takut x jadi lak. Aku excited sgt nak g sbb xpenah g pon. Penah ajak my hubby pegi,tp tyme 2 mmg jem siot,so,balek je..sbb wat lg saket kpla kot,mmg rmai gle org. Smpai xde feel pon. So,kali ne aku mmg btol2 nak g..sbb dkt je ngn Uitm.. =)

Nak wat cite,my kazen si abg pie ne pon nak turut serta. Aku yg menggatal gitau nak g cana ngn member2 msa die kol smlm. Alaa..lame kn xjumpe,so nak ajak die join skali ngn kitorang. Dia pon kata oke, so,time set!

Dalam jam 8.30 mlm kami bgerak menuju ke destinasi,I-CITY Seksyen 7,Shah Alam. Lapa la..tp bdk2 ne plan nak tros g cana,takot jem plak lmbt2. So ikot je la kn. Lgpon dorang kata ade gerai2 jual mknn kt cana. So ikot la jgk. Janji,I-CITY dpt ku jejak mlm ne!hohoho…

Mula2 sampai,si alyn kata, “eh..tengok,x jem la..” si elah kata “jgn oyak gitu,nati jap g jem tibo2”. Ye la jam baru kul bape. Hari ne kn ari mggu,sure pnye rmai nti berduyun2 nak dtg ke citu bwk anak branak sume. Huuu.. Fizah drop kitorang n g ambek mbr2 len utk trip ke2 (sedey kete ade 1,2 pon pinjam.Alhamdulillah.).

Mula2 sampai 2,wahh..terpesona. Sgt2 terpesona dengan hasil seni org yg cipta n bina I-CITY ne. Kami kn QS,addicted in construction,so benda2 plik2 ne mmg kami ske and tros terfikir…agak2 la bape hinggit dorang abeskan wat benda2 camni ek??uummm…
Back to I-CITY, kat cni ade mcm2 tema. Tema Melayu,Cina,India dan Mat Saleh pom ade. Mane tak nye,dengan rusa 4 ekor yg bwk seat msa krismas 2 pon ade. Pokok ru nye yg bermcm2 kaler. Hai…saluttt la beb.

Ape yg specialnye I-CITY ne sbenarnya?

Disini de tempat yg dipenuhi dengan pokok2 dan binatang2 yang cantik dan berwarna warni hasil dr lampu2 (LED Light) yg dipasang pd objek tersebut. 2 yg wat I-CITY menyerlah pd waktu mlm. Memang menawan. Siap ade mcm krismas wonderland. Gerai2 kt cni pom agak meriah dgn lampu2 terbang lg ade. This is most wonderful lighting place that I have been. Xbyk yg nak crite actually,korang kna dtg n lihat sndiri kebenaranye. Sblm ne pom aku x beria sgt,tp ble tgop pix member aku msa dye pegi,haii..xleh jd ne..aku musti pegi!hohoho..

So,just have fun with I-CITY..boley release tension and ur mind. Believe me. Shining is beuty. =)

Dedicated to : My beloved umi,along,k.cik,abe min,abe man,kak ura,abe ja,papa,umi&abah,adeq ana,adeq thah,adeq li….U must come n see this. So beautiful and colourful. =) Sesuai utk seisi kuarga.hehehe

Ne ade beberapa pix tok korang tgop sdiri keistimewaannya…Ade byk lg sebenarnye,tp bkk my fb la eh..hohohoho~

I-CITY SHAH ALAM

Enjoy!! Tenang ati ble tgop lampu blink3 macm tu..ye la nak release tensen pas exam bturut2!huu


Ni dalam crismas wonderland..dlm bangunan actually,cume di create kn jd camni..hoho..cantek kn?


Inilah Krismas wonderland 2..slh 1 model yg comey sgt..eheee~ i like..

Tapape je kn..Hohohoho..Eny n aku..SNAPPED BY : Liling..ahaks


Ne la my kazen,Abe pie..hohoho..comey x kami??Boolat~wink3


Waaaa...ujan...wink3..



www.tips-fb.com

Wednesday, May 5, 2010

Wake up BEBEH!~

Broommm..Broommm by LittleGurl 0 comments

Tido hampir2 nk dkt 5 pg kot wat aku pening kpla sgt. Bukan saje xtido@berjaga smata2 krna study tp mmg xle nak tido. Xtaw la nape hati ne nak bangun jew..aissh..

Sedar2 subuh. 2 pom naseb bek cik bie kejot,lau x mungkin terrr....tuttt..huuu..tah kui bape tah aku tido,lena,aku pom xpasti. Pas subuh aku tido balek skjp 30 jam.hohoho. Risau gak takut terbabas time jwb exam kul 9 nanti. Xpasal2 nyesal xsudah lak.

Aku gagahkan diri bangun kul 7.45 pg. Exam 9 pg. Ermm,masih pnya masa tok mandi n belek2 nota cket. Brekpes??No..

Tepat 8.30 pg,aku ngn cik bie bgerak ke dwn exam. Hai,bedebar xyh cite,mmg sgt bdebar. Plik benar rasanya arini. Tah la..

Melangkah dengan kaki kanan,duduk..tarik nafas...fuhhh...

ROLES OF PROJECT MANAGER
ROLES OF CONSTRUCTION MANAGER
STAKEHOLDERS
PRELIMINARY WORKS
PLANT MANAGEMENT
CPM

Ini lah sebahagian dr soklan yg berkaitan..ikutkan sume stdy kot. Tp dlm msa 2 jam neh,hai..xdenye nak jawab sume. Ikut je yg disuruh 4 soklan shja...Mudah mudahan sume yg dijawab akan dimarking dgn bek oleh Dr Fadzil..amin..


P/S : SAYA MAHU TIDO SEKEJAP KERANA BLUM CUKUP TIDO N PERLU BANGUN SMULA KRANA ESOK ADE PAPER LAGI!!!waarrggghhhh.... www.tips-fb.com

Akal dan Hati Bersatu

Broommm..Broommm by LittleGurl 0 comments
Manusia tercipta dengan mcm2 ragam. Ade yang baik,ade yang jahat,yang nakal,yang kejam,yang pemurah dan dlm erti kata lain,bbeza2 sgt ragamnya. Itulah kita,makhluk ciptaan Yang Maha Esa. Dalam mengejar impian,berada dalam persekitaran yang semakin berbeza setiap hari,kadang kala membuatkan manusia cepat berubah dan mungkin cepat matang bagi yang lebih memahami erti kehidupan yang sebenar. Sebagai ank bongsu lam kuarga,for sure aku tlebih2 manja cket dlm kluarga,tp dlm masa yg sama,berada dlm kluarga yg sederhana,kami dididik dalam suasana yg berdikari. Alhamdulillah stakat ne,aku masih menjadi diri sendiri. Keperibadian aku disini dan di tanah air adalah sama. Diriku adalah diriku sndiri.

Dalam berteman,harus adalah perasaan kasih syg. Kasih sayang sesama manusia tanpa ade prasaan wasangka. Kadang kala heran gak aku lam dunia ne manusia suka menfitnah manusia lain,menganiayai manusia lain,menyakiti manusia lain tanpa ade sekelumit prasaan bersalah. Iye memang, ilmu agama itu penting dalam menjalani kehidupan kita. Itu merupakan tulang kita,penguat kite supaya tidak terlalai dlm kehidupan yang byk dugaan ini dan juga tanda ketaqwaan kepada-Nya. Namun,sedikit kekesalan bile ade antara mereka yg nampak smpurna pd luaran,tp malangnya sikapnya diluar jangkaan kita. Bukan terpesong akhlak,tp hatinya yg suka berprasangka buruk membuatkan aku terdiam seketika. Ye,mmg benar,jgn pandang manusia pd luarannya,tp pandang manusia dr atinya. Itu yg hanya mampu aku katakan.

Kadang-kadang,lebih baik yg maintain dr yg mahu berubah tp dengan cara yg salah. Hanya terlalu ingin menunjuk2 kn perubahannya kepada khalayak umum,itu adalah salah. Tidak perlu. Apa saja kebaikan dan niat kita,Dia lebih tahu dan lebih memahami. Tidak perlu terlalu ingin mempamerkan kebaikan dan perubahan kita yang kononnya lagi baik dari org lain. Kita yang ingin berubah bukan krna ingin mendapat pujian,perubahan itu dari hati hanya kerana-Nya.

Bagi aku,apa yang penting semuanya bermula dari hati. Hati yg suci,hati yang bersih dari berprasangka buruk,itu adalah sikap peribadian yang mulia. Bila hati baik,maka baiklah keperibadiaannya. Manusia akan suka, Allah s.w.t akan muliakannya. Tapi jika hati terlalu banyak prasangka buruknya terhadap org lain,suka menfitnah,suka berhasad dengki,maka secara jelas,keperibadiannya juga jauh terpesong walaupun luarannya nampak begitu sempurna. Ya kita memang ingin berubah, aku juga ingin berubah. Ingin berubah menjadi yang lebih baik. Andaikata perubahan itu sudah ada,senyumlah,bersyukurlah tanpa adalah sedikit rasa riak dalam diri kita.
Dalam mencari teman,hati adalah yang paling penting yg harus dilihat,yang harus dinilai. Bukan dari segi luarannya. Bermula dari hati, barulah akan membuahkan perasaan yang tenang,dan suci,dr situlah akan terbit cahaya ke jalan kebenaran. Semoga Allah S.W.T memberkati kita semua. Amin.

“Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak.”

“Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya.”
www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LittlegurlPunyeBlog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting