Followers

Monday, February 28, 2011

hey,follower 150!

Broommm..Broommm by LittleGurl 4 comments
Masa terlalu excited dulu dapat follower genap 100 , LG tade pom bagi ape ape kan? Jahatnye saya langsung tak kasi apa apa penghargaan . T_T

Tapi LG ade janji kan untuk follower yang ke 150 , LG akan bagi something special! ingat tak? ingat tak? Actually tade la ape yang special pon . Untuk pertama kalinya LG bagi award kat follower LG , jadi penghargaan ini amatlah LG kenang sampai bila bila . Walaupun tade la menarik pon macam award orang laen , tapi sangat bermakna bagi LG sebab tanpa follower semua , LG tade la rajin bebenor nak hupdated belog kesayangan neh .


Tahniah kak Naz!
Anda berjaya menjadi follower yang ke 150.
meh tepuk tangan sama sama
"______________"


Sebagai penghargaan untuk kak naz , LG kasik award yang comey ini . hehehe . walaupun sungguh busy dengan thesis yang membuatkan kepala LG tak tentu arah akhir akhir ne , LG cuba jugak menggagahkan diri buat banner kecil award khas buat kak naz tau! nanti letak banner award ne kat side bar kak naz ek . nak link kan pom boley sebagai promosi . ngagagagagaga! 
akak! LG pom keturunan bugis jugak! kuat dan kental! erk . tetiba . LOL

and kawan kawan sume , jom sama sama terjah kak naz punya blog jom! banyak entry best best tau!
sila klik kat banner kak naz untuk ke blog beliau .


p/s : TQ Kak Naz! muah ! 
i sayang u



www.tips-fb.com

Tersenyum lebar

Broommm..Broommm by LittleGurl 2 comments
Assalamualaikum w.b.t

Pagi tadi langsung tak tido . Menyiapkan chapter 3 yang dah berpuluh puluh tahun tak sentuh . memang padan muka sebab last minit baru terhegeh hegeh . pastu mula nak termengah mengah nak siapkan semua tu . Pagi pagi lagi class 8.30 pagi . 

Siap buat keje dalam 6.30 pagi . Padahal tak siap lagi pun .
Pastu apa lagi terus terjun atas katil .  set dalam kepala otak nak tido dalam masa 30 minit . 
kau ingat boley ke tido sekejap sekejap?
padahal semalam mane ade tido pong .
ta pasal pasal pengsan terus sampai ke petang .
jangan! class penting pagi ne . LOL

bangon bangon da jam 8.06 minit .
bangon terkinja kinja ke bilik air . 
naseb baek cuti umum pagi ne . sempat la jugak kan nak buat taik mata sekejap tadi . heh

masok class lecturer da ada . 
ala lambat lagi . padahal hari hari lambat kot . hahahaha
naseb baek effect tak tido tak memberi apa apa kesan dalam class . 
berjaya melalui class dengan baek . yes!

balik dari class terus jalan laju laju .
weh , aku punya chapter 3 x siap lagik! LOL
bukan semalam da buat ke?
ok ok buat tapi tak siap .
tak paham paham lagi?

terus sampai bilik ngadap lappy tersayang . 
mula menaip dengan lajunya bersama perahan tenaga mengeluarkan idea .  heh
tak pernah kot rasa macam bangga dengan diri sendiri sebab dapat siapkan chapter 3 dalam masa yang singkat .
yes! berjaya .

jam 1.30 bergerak jumpa puan hashiah .
padahal janji kul 1.00 tengahari . 
ape nak jadi der~

Alhamdulillah jumpa puan hashiah tadi walaupun sekejap gile je kot , tapi rasa lega sangat sebab dah lepas sedikit beban dalam otak ne . sekarang da boley proceed untuk chapter 4 & 5 yang maseh belum siap siap lagi . 
minggu depan dah nak kena submit . T_T
tape tape sempat lagik . sikit je pon  kan . hahaha
ok sebelum proceed buat keje ayuh bergurau mesra dengan facebook dan blog tersayang dulu .

. i sayang u fesbuk dan belogku


www.tips-fb.com

Saturday, February 26, 2011

Giveaway by Schajar Tomei

Broommm..Broommm by LittleGurl 5 comments
klik kat banner ata boleh klik kat sini jugak: miss schajar

Semalam bukak bukak mate nampak name LG ditagged oleh cik comeyl ne untuk contest giveaway. disebabkan cik comeyl ne dop obersea dan selalu jenjalan jadik dye dengan berbaek hati nak kasik blogger blogger survenior! wah LG terharu sesangat. tapi cik comeyl akan choose la sape yang layak kan. T_T ala nak jugaks. uhuk3 . tape tape LG cuba ^.^ cara cara nak join this contest , macam yang LG buat kat bawah ne  taw .

1. menjadi f0ll0wer kepade belog saye yang tak seberape nie... s0 that.. nanti bile saye nak umumkan penerima2 giveaway nie.. senang sikit korang nak ta0....
ok LG da lame la jugaks follow and selalu bacer entry entry best! teruja taw sebab dapat tengop gambar best best!ee..tingin nak pegi cana jugaks!haish

2. letakkan banner di sidebar belog korang dan dalam entry yang bakal korang buwat... and link kan pade giveaway nie yek..
ok. saya menurut perintah cik blog comeyl! ;) sila link banner di atas dengan mengklik klik ye .

3. tulis satu entry mengenai giveaway ni... senang jewr...
LG nak survenior ne! hahaha
Bese la terlalu excited sebab jarang dapat survenior dr luar negara. Yang bese dapat cuma dari australia and bandung je . T_T
Jadi memandangkan LG kenal blogger yang comeyl ne , yang selalu berbaek hati datang lawat blog LG yang x berapa ,  dan selalu singgah drop by kat shout box dan juge dengan berbangga nye LG katakan LG telah di tagged oleh beliau! yea yea! happy giler oke sebab berpeluang join this giveaway . Tengkiu awak ^.^

mule2 pilih satu tempat yang paling2 korang suke based on trip winter break saye nie.... antara nyer adelah...

Hectic Life in London [part 1]

I Luv Sport in Manchester United [part 2]

-Back t0 Nature in Ireland [part 3]

-Hot and Sunny Barcelona [part 4]

Waaaaaa..sangat susa taw nak wat pemilihan betul betul T_T . sebab sume tempat sangat cool and menarik . tapi demi memudahkan cik blog , ok la LG pilih satu je taw . LG pilih :
Hectic Life in London (part 1)

and then.. berikan sebab kenape korang suke tempat tu...
*just nak pendapat korang*

LG suke sangat kawasan yang tak crowded tapi penuh dengan ketenangan . Tapi berbeza dengan London , crowded dia nampak macam best . hahaha . sebab banyak tempat yang sangat berbeza dengan kita . and da lame LG teringin nak bergambar dengan bus double decker and public phone box tu taw. wah!jeles sangat T_T. kalau tak pergi ke London LG rase macam rugi je . Wish to go there too and meet u my dear sweety blogger ^_^. 4 tahun lagi kat sana kan? InsyaAllah nanti LG akan berusaha untuk ke sana. wee! tak sabau nye shaye . lalalalala

4. pilih satu gambar yang paling korang nampak menarik pemandangan nyer dalam entry yang korang pilih...


ok sangat suke gambar ne! Havoc and sporting!!!

ok maaf ye cik blogger yang comeyl , LG nak jugaks letak gambar bawah ne!


sangat comeyl la bus itu . kat sini tade taw. T_T

5. tag giveaway kepade 5 rakan blogger k0rang yek...

ok LG tagged mereka!


www.tips-fb.com

budak baek

Broommm..Broommm by LittleGurl 0 comments
As salam

HAPPY HOLIDAY to all bloggers and readers.

Hey, saya bangun pagi pagi hari ne taw tak! macam tak percaya dapat bangun pagi pagi pada hujung minggu camni . hahaha . 

Actually semalam LG pergi Menara Telekom untuk case study terakhir LG . nasib baik masa call encik zam zam , dia tade nak marah marah sebab pagi semalam baru la sebok nak call balik . bile call je terus dia tanya bile nak datang . wah sangat bersemangat dia nak jumpa LG . kahkahkah. bajet la kau weh . 

selepas beberapa minit , encik fakhri pulak yang call . 

encik fakhri : kata nak datang kan?

budak kecip :  aah memang jadi ne. nanti pergi sana saya direct jumpa encik ke nak jumpa sape? level bape? aduh banyak lak soalan.

encik fakhri : jumpa saya . sampai nanti kat lobby call la k . nak datang kul bape ne?

budak kecip : lewat sikit kot . dalam kul 12 . sebab saya pergi ngan bas je . takot bas terlambat . cuba buat suara sedey sedey sikit berharap dia datang jemput . hahahaha . sila lempang budak ini . haish

encik fakhri : ok tape la . da sampai nanti kol ok .

by 10.30 am LG pom mula bergerak menuju ke destinasi dengan bff kesayangan , elah . makan tengahari dulu kat seksyen 2 sebelom teros naek bas U80 . Alhamdulillah walaupom ternyata terpaksa lambat tunggu jumpa encik fakhri sebab LG dan bff sampai lambat , pertemuan kami berakhir dengan perasaan yang gembira and fuhh , sangat lega ok sebab berjalan dengan baik .

Puan Aminah , Encik Zam Zam , Encik Fakhri , Encik Azri , Encik Syarul dan semua yang terlibat dalam dissertation saya untuk case study TM Tower, terima kasih banyak banyak . Love u all lah sebab sporting sesangat . ^.^  terharu  . macam dorang bace blog aku.

Balik semalam dugaan muncul lagi bile terpaksa berdiri selama 2 jam dalam bas nak balik ke shah alam . memang rasa macam nazak dan nak pitam tang tang tu jugak . naseb baek antibodi sungguh baik semalam . kalau tak , tak pasal pasal memang teros jatoh x bangon bangon .

Sampai je bilik terus solat mandi dan makan bersama roomate a.k.a bff tercenta. Dissertation terus xsentuh hape mentang mentang maklumat sume da dapat . hahaha . terus on fesbuk dan blogwalking . tibe tibe tengah message dengan incik fafau , LG tak sedar bile tertido . sedar sedar da subuh. 

itulah sebab saya bangun awal pagi ne. kalau tak , bangon bangon teros breakfast & makan tengahari sekali . haha . ape punya perangai der!

p/s : sungguh happy 2,3 hari ne kerana hati sentiasa tenang walaupon masalah tetap ade . Allah S.W.T always be with me. ^.^

p/s/s : layak mendapat percalonan budak baik sebab bangun pagi =.=




www.tips-fb.com

Thursday, February 24, 2011

Sporting habes lol =.=

Broommm..Broommm by LittleGurl 6 comments
As salam

just short entry sebab LG nak pergi class 

semalam kan kan LG pergi PICC, Putrajaya tu untuk dapatkan maklumat dissertation LG yang bertajok
Intelligent Building : Defects and System Failure

And you guess what? 
dorang sangat sporting ok!
masa sampai tu LG call la incik idzzuan, mechanical engineer yang LG buat appointment tu. dye ngat LG xjadik la pegi kan.

budak kecip : assalamualaikum incik idzzuan. saya Azila yang ade buat appointment ngan encik.

engineer :  haa..awak. cane? jadi ke tak nak datang?

budak kecip : saya kat lobby da.

engineer :  eh,da lame rupanya tunggu.

budak kecip : eh xla, baru je sampai . terlambat weh

engineer : oo,tape tape. tunggu eh. saya anta budak budak saya skng.

actually, masa call tu first time cakap dengan engineer tu. i thought maseh muda trang tang tang lagi , tapi bile tanye si nadia , dia kata encik idzzuan tu umo dalam 40-an da kot . wah , suara cool weh . hahaha . menggatal tetibe.

after a few minutes , datang la anak anak buah encik idzzuan tu . and ape yang memeranjatkan and buat si nadia and si mimi excited gile , bile nampak abg botak yang dorang da penah jumpa sebelum ne. actually case study nadia pom kat PICC jugak . so, dye da a few times datang and dye suggest LG untuk buat case study kat sini jugak tapi untuk scope dissertation yang berbeza . that is why i am here ^.^

dari awal sampai la nak balek , seems like dorang macam tanak lepaskan kami . hahahaha. menggatal jugak abg abg kat sana tu . bese la kan orang orang muda memang sempoi gile . tapi seyes , bab bab kasik maklumat , salut la .sebab ape yang kite nak taw , memang dorang bantu punya . tapi unfortunately, tentang lighting control , LG xpat jumpa direct encik idzzuan sebab nadia terpaksa jugak balek awal ade hal . so, kitorang terpaksa pegi lagi ke PICC untuk teroskan buat data collection.

Balek teros tersenyom dengan penoh kegembiraan
Alhamdulillah
hari semalam dipermudahkan lagi

p/s : si nadia da cuak sebab abg lift tu asik message dye. naseb baek tade number fon LG. mesti kena kacau jugaks . cane neh nak pegi next week? ta pasal pasal abg abg tu ikot sampai ke shah alam . hahahahaha . eee tanak la!

p/s/s : kata short entry , tapi tetap panjang gile . kahkahkah . sori korang! excited lol~ =.=


www.tips-fb.com

Wednesday, February 23, 2011

otak pusing

Broommm..Broommm by LittleGurl 4 comments
Salam dan selamat pagi

Mata dah mula mengantuk , tapi hati masih belum mau tido . alahai . kenapa tersangat mengada ngada macam ni . 

betul

saya takut nak tido 

takut sebab dua perkara

1. chapter 3 case studies saya untuk dissertation masih belum siap . hati berkecamuk dan terlalu risau . T_T

2. kalo bace entry beberapa hari yang lalu musti korang taw esok saya ada appointment dengan Encik Idzzuan , mechanical engineering di PICC, Putrajaya untuk case study . appointment ini bagi saya amat lah penting sebab melibatkan hal negara . eh bukan , hal pembinaan semata mata . tetap risau.

Doakan semuanya selamat. Amin
berharap

www.tips-fb.com

Monday, February 21, 2011

Kebahagiaan dalam Perpisahan

Broommm..Broommm by LittleGurl 9 comments
Dalam setiap pertemuan, ada perpisahan.
maka, apa yang terjadi? kita harus pasrah dan menerima segalanya.

Korang pernah terfikir tak yang korang akan meninggalkan seseorang yang korang sayang? pergi buat sementara saja bukan untuk selamanya pon ok. seperti orang cakap cakap, pergi ke perantauan mencari ilmu, mencari rezeki. eh,ape kaitan sume ne? abaikan. grrr

Setelah bergelumang dalam kolam organisasi Jawatankuasa Perwakilan Kolej (JPK) selama 2 semester, bermula Dec 2010-Januari 2011, akhirnya LG sudah digelar sebagai mantan JPK. wah,saya suda dewasa rupe rupenya. seolah olah masih kanak kanak yang baru saje nak blaja menjadi remaja. kecewa

Ramai orang kata LG ne macam budak budak. bukan setakat sikap, perangai dan sebagainya , tapi sebab fizikal yang tak berapa rendah dan tak berapa tinggi ne membuatkan ramai yang akan cakap 'alololo comeynya kakak kecik ne'. ok fine!

Bia apapom , bersyukur la sebab masih sempurna di mata si dia. auuuwwwww! geli maks. kahkahkahkahkah. layan ajela minah gediks ne. bukan selalu pom ^.^

Hey awak , sebenarnya saya nak cerita pasal semalam je. Ade dinner kat Kelab Golf Sultan Abdul Aziz Shah, Shah Alam. Memandangkan LG sudah menjadi mantan JPK, so junior junior JPK semester ne buatlah satu sesi dinner sebagai penghargaan buat kami berpenat lelah selama ne mengadakan program program di kolej dengan jayanya. sila tepuk tangan kuat kuat! =.=

 mula mula biasa la gambar dalam kenderaan mesti ade. ^.^ bas uitm 

 bersama cik bie a.k.a bff. kebetulan cik bie pon berada dalam organisasi yang sama. at least i got her 
when ever problems come. =.=

Banyak lagi actually gambar LG belom amek dengan member member laen. Tapi disebabkan excited nak post new entry , jadi mari kite lihat saje gambar yang LG and cik bie snap semalam. 

 masa untuk penyerahan scroll kepada pengetua sebagai tanda penyerahan tugas kepada JPK baru

 ok. tuan punya blog

yea! dapat hadiah. actually semua mantan JPK dapat trofi ne. tanda penghargaan. 

 look! cool kan? belah kiri tu LG punye taw. =.=

menu pertama : nasi + ayam + daging + sayur . penternak lemak

 menu kedua : kuey tiew goreng . penternak lemak kedua

 menu ketiga : puding + kek. penternak lemak ketiga

 buah buahan. penternak vitamin.

 adik adik yang menjayakan dinner 'Kebahagiaan Dalam Perpisahan'. tengkiu smart sweeties!

tengah bersuka ria dengan menu menu yang lazat itu, tiba tiba nama LG dipanggil. yea! dapat cabutan bertuah.  cokelat Vochelle. ok la kan. 

pengetua kolej anggerik yang baru. sporting gila ok.

 ok. nampak da macam artis jemputan. hakhakhak

 combination : mantan + new JPK


 pemenang bertuah gilang gemilang. terima kasih kerana meng vote saya. sekian.

berbangga dengan trofi yang tertera nama saya. bukan selalu dapat penghargaan macam ne. terharu.


itu sahaja untuk kali ini. sehingga bertemu lagi.


BUBYE

www.tips-fb.com

Sunday, February 20, 2011

Segmen Baru : Saya Seorang Blogger yang Aktif

Broommm..Broommm by LittleGurl 4 comments
Salam hari ahad buat sume! 

mane yang belom bangon sila bangon cepat cepat sekarang! ade mende best nak kongsi ne. 
 jom terjah!


kenal tak sape kat atas yang macho tuh?

of course la korang kenal la kan. for those yang baru je lam dunia blog ne aku pom sama der, perkenalkan inilah Ben Ashaari , blogger yang ter hot di abad ini. LG suke menjengokkan kepala melihat entry entry abg ben ashaari ne. banyak ilmu yang boley dikongsi bersama. Agpom ape yang spesel nye abg ben ashaari ne , dye selalu mempromote blogger blogger baru macam LG ne haa. yela ,  xsume kenal kot. apatah lagi blogger blogger hot kadang tak sempat pom nak menjengok kat blog kite yang serba kekurangan neh. bajet rendah diri kunun. tak pe tak pe , LG tak penah pom kecik ati even bloggers femes tak menjengok blog LG. yang penting LG akan jengok blog dorang and bace entry entry latest . agpom mane kite taw kan kot kot dorang pom de menjengah jugak , cuma tak tinggalkan jejak jerk. ngagagaga. think positive please! XD

eh,korang ape lagi jom jenguk abg ashaari buat ape. ^.^
anda boleh klik kat header abg ben utk ke link beliau.

p/s : jom join reramai contest ne. mane taw kot kite bertuah. sambil kenyit kenyit mate kat abg ben.
www.tips-fb.com

Saturday, February 19, 2011

teruja terharu. Alhamdulillah. XD

Broommm..Broommm by LittleGurl 4 comments
As salam to all bloggers and readers..

HAPPY SATURDAY OK!

bile perot kenyang mula la malas nak start buat keje. ok itu memang da jadi habit saya. anda pule bagaimana? tape pagi tadi LG da mangon pagi pagi tade la pagi sangat pon. pegi ke fakulti untuk discussion for group project > APPLIED STUDY. Alhamdulillah progress dari hari ke hari adalah positif. gumbira.

and LG sangat happy sebab date submittion untuk DISSERTATION dan APPLIED STUDY di extend lagi 1 minggu. yahoo! err, Alhamdulillah. syukur sangat sangat. walaupom bukan macam senior part 6 lepas dapat extra submittion date 2 weeks, at least ade la jugak backup masa tuh. tade la kelam kabut sangat kan. senyum sampai ke telinga.

and ade lagi berita gumbira nak dikongsi bersama. semalam LG pegi kat Menara Telekom untuk case study thesis LG yang tertajok , Intelligent Building :  Defects and System Failure. Dengan secekal hati pegi menjelajah walaupun tade transport. LG pegi dengan bff tersayang , elah , kitorang naek 2 kali bas pegi ke Menara Telekom. benti saje kat bus stop, hampir tersesat nak cari jalan ke Menara TM. oh, banyak nye dugaan. balek pom hampir setengah jam tunggu bas. bile bas datang, da mula excited nak balek. tapi unfortunately, bas x berenti pon. memang berasap sampai ke telinga. nape lak xbenti kat situ. padahal the same way. memang teros patah semangat. teros amek train kat kerinchi ke KL Central , then baru naek bas U80 balek Shah Alam. kaki da lemah gemalai rase.

Tapi alhamdulillah walaupom xpat wat appointment semalam dengan manager bahagian sistem kat sana dan menghadapi banyak dugaan sepanjang perjalanan nak balek, at least da ade contact and LG da email dia semalam. InsyaAllah minggu depan kena jumpa utk appointment. and lagi mengembirakan masa tunggu lunch hour semalam, LG tegur sorang staff pompuan yang da berumur la jugak. tengah borak borak, then dia cakap 'tape, i tolong u. i ade kawan bahagia property. lau u xpat contact en fakhri, u boley kol i. i tolong u wat appointment dengan kawan i tu. ne fon num i.' waaaahh...teruja gile ok tetiba ade org nak bantu. Ya Allah terima kasih kerana mempermudahkan segalanya. XD

semalam jugak, engineer dekat PICC, Putrajaya da replied email LG :

Dear Ms Wan Azila,
Your appointment regarding for the Research Purpose will be on:
Date : 23 February 2011
Time : 10.00am - 1.00pm
Location : Mezzanine Lobby PICC.

If any inquiries please call the number below. Thank You.

Idzzuan Mohd Dahlan
Electrical Engineer
EMF Energy Sdn Bhd - PICC

Alhamdulillah dalam masa yang singkat ne, feedback is quiet ok. Dan semangat berkobar kobar untuk meneruskan dissertation. kawan kawan sekalian, doakan LG berjaya ok. love u guys a lot.

p/s :

tq buat family tercenta kerana sentiasa bagi semangat.
tq buat yg tersayang sebab selalu bebel bebel. Bebelan anda sangat penting! =.=
tq buat my bff yang sentiasa buat idop saya ceria and semangat utk berjaya!
tq buat sume kawan2 @ classmates yang sentiasa bekerjasama utk perform yg terbaek!
tq buat sume bloggers and readers yang buat idop LG bahagia. kerana anda sentiasa ada jengok jengok luahan and crita LG!

ESPECIALLY :

tq to all lectures and everyone yg involved dalam process pembikinan dissertation and all assignment. macam la dorunk bace. hahaha. jasamu tetap ku kenang buat selamanya.


mari berkongsi kegembiraan ini bersama. lalalalalala XD

OK BUBYE!


www.tips-fb.com

Friday, February 18, 2011

awak hensem la =.=

Broommm..Broommm by LittleGurl 5 comments
Salam to all bloggers and readers.



pagi pagi ne buat ape? LG suda tahap maksimum saket kepala terasa macam mau hantuk hantuk kat dinding. pastu bile berdarah jerit kuat kuat 'tolong! kepala saya berdarah!' langsung tade sape nak dengar sebab sume orang akan cakap 'sape suh jadi cetek akal dalam masa 1 saat?', tak pun 'padan muke. hantuk kuat kuat lagi'. terpana. ok xjadi la hantuk kepala.

Dissertation akan di submit dalam masa 3 minggu lagi. Tadi LG cuba check balik chapter 1-5. tapi tetiba rasa macam perlu tambah 1 chapter lagi. adoyai. ape punye memikiran ne muncul tibe tibe dalam waktu singkat begini. dah la dalam waktu terdekat ne langsung tak pegi jumpa supervisor. sume ikot kepala akal sendiri buat keputusan. oh no, saya harus bertemu beliau segera. ok. esok! ^.^ berdebar.

Tibe tibe pagi ne amat rindukan seseorang. ok la saya ne bukan lah pompuan yang kaki lelaki. er,ade ke? bukan kaki perempuan je ade kan? ah,abaikan. tak salah kan kalau melihat kehenseman mane mane laki walaupon suda berpunye? ngeee~ gaya nak menggatal. haha. salah salah. jangan pikir negatif. mari sama sama pikir positif ok. tak salah pon memuji dan mengagumi ciptaan Allah S.W.T. hensem @ cantek itu hanyalah satu bonus. da la malas nak cakap pasal isu cantek @ hensem pagi pagi camni.

ne haaa..LG cuma nak gitaw LG rindu dia ne.... rindu sesangat T_T. da la hensem, kacak bergaya plak tu.

jom lihat sape yang saya rindu sampai xleh nak tido ne T_T

||

||

||

||

||

||

||

bawah lagi

||

||

||

||

||

||

||

||

buah hati pengarang jantung saya.
Ahmad Qayyim Dzikri Mohd Halimi.
rindu awak la :P

p/s : budak kecip tomei ne anak sdara LG. selalu je malu malu kucim bile jumpa. pastu lari lari nyorok blakang Along. nak g dekat pastu lari lari terkekek kekek gelak. hahaha. noty boy. =.=
www.tips-fb.com

Tuesday, February 15, 2011

Salam Maulidur Rasul

Broommm..Broommm by LittleGurl 5 comments
Assalamualaikum w.b.t

hari ni adalah hari cuti . LG tade class dan cuba meluangkan masa bersama blog dessertation dan juga assignment . cuba beristiqamah dan tenangkan diri dengan melakukan perkara perkara yang baek,berfikiran positif pada hari ini dan hari hari selepas hari ini jua =.=

terkadang mengalir air mata mengenangkan pengorbanan Rasulullah dalam mempertahankan Agama Islam   Maulidur Rasul merupakan hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. Teringat pula waktu sekola dulu, ade perarakan sempena Maulidur Rasul.  Ustaz dan ustazah kelam kabut mengawal anak anak kecil sebab takot berlaku ape ape sepanjang perjalanan kami . Biasanya setiap tahun umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w . Antaranya seperti perarakan, ceramah dan sebagainya . 

Banyak sebenarnyaa keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah s.w.t kepada sape sape yang mengadakan majlis seumpama itu . Apabila terdetik saja ingin mengadakan majlis maulud, Allah s.w.t akan memberi pembalasan yang tiada nilainya . Seseorang yang beriman, ketika dalam kesusahan, dia akan mendapat ketenangan hatinya hanya mengadu kepada Yang Maha Esa . 

Keberkatan majlis maulud bukan sahaja pada orang yang mengadakan majlis tersebut malah orang orang yang bersama sama dalam majlis tersebut serta keluarga mereka juga akan mendapat keberkatan dari-Nya . 

Semoga hari ini membuka hati dan minda kita untuk lebih iqtiqamah dalam kehidupan kita . Ayuh kita bersama sama selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w . Semoga hidup kita sentiasa mendapat keberkatan oleh-Nya . Amin .


Antara kelebihan berselawat ke atas Rasulullah s.a.w :

1. Menjunjung perintah Allah Subhanahu wa Ta'ala
2. Perkara yang sama-sama dilakukan oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala kerana Allah Subhanahu wa Ta'ala juga berselawat ke atas Nabi صلى الله عليه وسلم walaupun maknanya berlainan.
3. Perkara yang sama dilakukan oleh para malaikat kerana para malaikat juga berselawat ke atas Nabi صلى الله عليه وسلم walaupun maknanya berlainan.
4. Dikurniakan 10 rahmat oleh Allah atas setiap selawat
5. Ditinggikan pangkatnya 10 darjat
6. Dituliskan baginya 10 kebajikan
7. Dihapuskan daripadanya 10 kejahatan

Sabda Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم yang bermaksud" Sesiapa yang berselawat ke atasku sekali maka Allah akan berselawat ke atasnya 10 kali, menghapuskan kesalahannya dan mengangkatnya 10 kali darjat""

8. Diharapkan doanya dimakbulkan kerana selawat inilah yang menaikkan doa itu ke langit
9. Mendapat syafaat Nabi صلى الله عليه وسلم
10. Diampunkan dosa
11. Menyelesaikan masalah atau menghilangkan dukacita
12. Membolehkan dekat dengan Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم pada hari qiamat.

"Orang yang paling hampir kepadaku di hari Qiamat ialah orang yang paling banyak berselawat ke atasku" (Maksud Hadith)
13. Boleh menggantikan sedekah bagi orang yang tidak sanggup
14. Ditunaikan segala hajat
15. Mendapat doa dari malaikat dan rahmat Allaah Subhanahu wa Ta'ala
16. Membersihkan hati dan mensucikannya
17. Mendapat khabar gembira sebelum mati bahawa dia ahli syurga
18. Terlepas daripada huru-hara Hari Qiamat
19. Mendapat doa dan salam Nabi صلى الله عليه وسلم
20. Dapat mengingatkan kembali perkara lupa.
21. Mengharumkan majlis dan tidak ada penyesalan dalam majlis itu.
22. Menghilangkan kemiskinan
23. Tidak termasuk dalam golongan yang bakhil
24. Terlepas daripada kutukan Nabi صلى الله عليه وسلم"Hinalah orang yang disebutkan namaku di sisinya tetapi tidak berselawat"
25. Menyenangkan jalan-jalan masuk syurga
26. Menjauhkan majlis daripada menjadi busuk
27. Menyempurnakan setiap kalimah yang dimulakan dengan memuji ALlaah Subhanahu wa Ta'ala
28. Mendapat Nuur ketika lalu di Titian (Sirat)
29. Menjadikan kita tidak bersifat kasar
30. Mendapat pujian Allah Subhanahu wa Ta'ala dan para malaikat
31. Diberkati umur dan pekerjaannya
32. Mendapat rahmat Allah Subhanahu wa Ta'ala dan sentiasa dikasihi olehNya
33. Menambah mahabbah kasih sayang terhadap RasuluLlaah صلى الله عليه وسلم
34. Allah Subhanahu wa Ta'ala dan RasulNya صلى الله عليه وسلم bertambah kasih kepada kita.
35. Mendapat petunjuk dan hati menjadi hidup 36. Nama orang yang berselawat disebut-sebut di sisi Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم 37. Menetapkan kaki di Titian Siratulmustaqim
38. Menunaikan sedikit hak Nabi
صلى الله عليه وسلم dan bersyukur kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala
39. Termasuk daripada zikrullah mengingat Allah Subhanahu wa Ta'ala & RasulNya صلى الله عليه وسلم 40. Mendapat kemuliaan dan keistimewaan Allah Subhanahu wa Ta'ala .


(by : http://al-syahidah.blogspot.com)
www.tips-fb.com

100 awesome!

Broommm..Broommm by LittleGurl 7 comments
Selamat malam @ pagi kengkawan shumel sume =.=
malam ne tetiba rase mood turun 69% peratus dari perasaan asal gara gara kes jiwa kacau serabut sebentar tadi. ah abaikan sume tu . sila jangan berlagak anda mempunyai masalah jiwa kacau la LG . stop!

hello hello hello sume rakan rakan seperjuangan .
anda nampak tak jumlah per annum follower saya malam ini?
RM100
oh bukan.
100 follower!
terlalu gumbira tidak terkata kerana sudah mencecah ke 3 angka .
Alhamdulillah ini sume berkat sokongan kalian sume terhadap blog saya yang manyak mende mende merapu ini. hahahaha . ayat xley bla. =.=

menulis dalam blog ne umpama seperti diari . bezanya diari tak boleh nak selit selit banyak banyak gambar kan . just write what u like, then finish. no blingbling , no music and so on.

rasenya masa awal awal LG wat blog ne , LG tak pernah lagi gitau cane boley terjebak ngan dunia blog ne secara x langsung .
orait, meh nak cite meh . tapi simple simple je ok. ^.^

LG mula start tahun 2009 . tapi bermula dengan entry yang tah ape ape . and jangan gelakkan saya sebab masa tu cara nak carik blog orang laen hanya lah dengan mengklik perkataan next di sebelah atas page blog saya . hahaha. see,betapa buta nya LG masa tu dengan dunia blog . malu. tapi rasa macam korang pom same jugak kan? ngagagagaga melaenkan memang suda expert . teruja

blog ne diperkenalkan oleh kakak LG. beria betol dia mempromote . lalu dengan rasa malas nya LG teros registered . ala, setakat masok email,password,letak name then siap . so, buat je la kan. masih belum nampak ape ape special function . 

after a year, LG ternampak la my bff ne bukak dia punya blog . wah! advance . dia punya blog lagi happening dari blog haku . malu lagi .
tanpa rase segan silu, apelagi kan teros banyak banyakkan bertanya dengan penuh bersemangat . nak letak itu,nak letak ini, tukar background and bla bla bla .
tq my dear cik bie for ur help . appreciate sangat . terharu sambil lap air mata.
after a month/maybe within a year, along @ akak LG promote kan plak nuffnang . dia kata nuffnang ne bagos untuk gain money and increasing income . betol ke tah tipu jew . fikiran masa tu la kan.
tapi LG buat jugak . hahaha . dalam tanak tu tangan tetap jalan hokey . sangat bagos . 
mari tepuk tangan ramai ramai. =.=

sekarang da masok tahun kedua LG berblogging . since join innit and blogwalking, nuff earning da mula naek cikit cikit walaupom x banyak . lagi la bersemangat berblogging ne walaupom kadang kadang busy gile sampai bersawang blog ne . tapi tetap kena luangkan masa jugak sebab blog ne da macam diari taw . macam macam nak cerita, macam macam nak dikongsikan bersama .

for those yang selalu rajin datang ke blog LG and post your comment, LG sangat hargai . terima kasih jugak kat my family dan si dia yang kasik support untuk berblogging and untuk member member satu kepala yang LG sayang sangat. berblogging bukan kerana wang, tapi sebab nak luang masa menconteng conteng dan berkongsi idea and pendapat dengan geng geng dunia cyber . sebab itu adalah aim sebenar saya! 

Love uols ok . sangat sangat. =.=
 
 si gemok T_T

p/s : InsyaAllah bagi follower yang ke 150 ,LG ade something special for you ok . come and visit me then you'll get the special gift! ^.^

www.tips-fb.com

Monday, February 14, 2011

my new header belog ^.^

Broommm..Broommm by LittleGurl 0 comments
salam to all readers / bloggers out there =.=

rase macam sangat bersawang LG punya blog. T_T . rase lame sangat x hupdated ape ape pom. bukan sengaja lol~ tapi terlalu banyak benda yang perlu di setel kan bile jadi student ne. thesis a.k.a dessertation LG nak kena anta awal bulan 3. and for your information, case study LG belom setel setel lagi. camne neh? cuak



tengok. bertungkus lumus saya mengorat abang counter untuk dapatkan maklumat system dalam pavilion ne. uhuuuu
 


sangat berharap minggu ne lebih baek dari yang sebelomnya. moga minggu ne case study LG dapat berjalan dengan lancar. hopefully. amin. doakan jugak okeh. =.=

hey! saya da ade header baru! ngagagagaga. excited.

nak tengok tak?


taaadaaaa...........
ngeeeeeeeeeeee~
korang prasan tak LG da ade header baru. yeayeayea!
selama 2 tahun berkecimpung dalam dunia blogger,ne kali pertama LG berusaha sdiri untuk dapatkan header blog ne. bukan senang nak buat,almaklum LG ne bukan terer sangat pom hal hal berkaitan ne. but i trying my best as i can. then, look! i oso got a new header for my blog. gumbira.
biar la x secantik korunk and tak seindah macam korang punye header pon, tapi LG memang berpuas hati. sebab ne kan first time buat. and i thought, i would like to make some of it. yang different cket. guys, please give me any suggestion for my header ok.
and sape sape nak komen pom boley.
saya budak baru belajar.
kalau salah tolong buatkan. hahahahaha



rumetz a.k.a bff


p/s : my bff da mula buat blog jugak! hahaha. akhirnya mengalah jugak dye. keep writing darling! im happy for u. welcome to blogger club! hikhikhikhikhik > cik liling


www.tips-fb.com

Sunday, February 13, 2011

Bandung : Day 5 - BALEK MESIA!

Broommm..Broommm by LittleGurl 0 comments
Tido tak sampai 3 jam, teros bangon bersiap2 nak balek. yea!yea!yea!!

ok jangan terlalu excited. sila kemas barang cepat. saya terlambat. T_T

Alhamdulillah selesai sudah sumenya. kami bakal pulang. sengih sampai ke telinga.


balek pagi pagi ne best sebab boley nampak awan. cantek. waktu : 6 a.m


peace!


da sampai. hoyey!


www.tips-fb.com

Bandung, Indonesia : Day 4

Broommm..Broommm by LittleGurl 0 comments

Selamat pagi!
mari exercise bersama sama.
ikot rentak saya.
1,2,3
ok siap!

pagi ne kami ke Tangkuban Perahu. salah satu kawasan pelancongan yang juga terkenal sebagai tapak gunung berapi lame. banyak jenis kawah terletak di kawasan ini. tapi sayang nya, saya terlupa name mereka. T_T

jom tengop ape yang ade kat sini =.=


ini tempat penginapan saya. best!sangat best!


on the way nak g cna, jalan bersipang siur macam cameron highlands. naseb baek driver tak bawak laju. ne da masok pintu utama Tangkuban Perahu.


sampai sampai je amek gamba. ^.^


ne ha kawah gergasi tu. kat sini bau sulfur kuat gile. sebab ne kan kawasan bekas gunung berapi. tahan ajela.




view dari atas ^.^



Dah macam kat japan muahahaha!


Sepanjang kawasan bukit ni, ramai sangat orang jual macam-macam barang. Memang harga berpatutan and boleh nak tawar menawar. Tapi paling tak best, sebab korang kena hati-hati. By the time korang nak beli, kalau dah tawar menawar kemain banyak, mesti kena ambek and beli. Jangan korang blah tetibe tanak pulak, memang dorang akan ikut sampai ke sudah. Siap paksa tu. -_-'. LG pon penah kena. Padahal langsung tak tawar pon. Tengok barang dia pon tak. Tup tup ikut dari belakang eeeeee takot gila! Dah berbuih cakap 'ngak mau ya pak, ngak mau'. Tapi terus jugak nak ikut. Bajet aku bawak duet banyak beratus juta rupiah lettewwww.

Gila punya pakcik! Dah set in mind muka pakcik tu, next time pegi kena lari jauh dari pakcik tu bhahahaha!



Kitorang pergi terus berpecah. Sebab jalan dia sangat jauh and memanjang. Memang jenuh la kalau jalan in group. Kak zira and sue yang jadi geng masa kat Tangkuban Perahu ;)


abes jew melepak kat sini, kitorang tros ke Pasar Baru. pusat membeli belah yang sangat famous ok! abes jugak la kesemua duet yang telah di convert. pengsan.

balek kat hotel teros bahagikan survenior yang telah dibeli. takot x cukop. hahahahahaha.

Ini dah kira paling sikit kot berbanding others. Orang lain beli almost 3 guni sorang. -_-'

oke la nak tido!

p/s : banyak lagi pix yang ada. kalau nak tengok please view more kat SINI




www.tips-fb.com

Bandung : Day 3 - Musium Asia Afrika, Musium Sri Baduya, Saung Angklung Udjo

Broommm..Broommm by LittleGurl 2 comments
Syukur Alhamdulillah program seminar semalam berjaya dengan jayanya. Yipi! tahniah ok buat sume kengkawan JPK. anda memang hot! Tq also to all UPI's for your cooperation. You guys are so amazing ^.^

Pagi pagi lagi bangun pejam mata kemudian teros mandi manda dengan seronoknya. Kepala kelapa da terbayang bayang tempat tempat menarik yang nak pegi pagi ne. wink wink wink. excited ok. =.=

Pas breakfast and sume sume, by 8.00 a.m kami teros bertolak menuju ke destinasi. and dengan jasa baek mira, student UPI, kami dibawa pusing pusing dalam UPI dulu untuk mengenali dengan lebih detail fakulti fakulti mereka kat sni. and honestly to say, bangunan kat sini boley dikatakan 99% design macam english style. sume bangunan lame and design sangat cantek. even fakulti dan dewan doram pom lebih kurang macam bangunan kat dataran merdeka kite tu. cool kan?

MUSIUM ASIA AFRIKA

musium ne sangat terkenal di area bandung. terkenal sebab musium ne adalah tempat conference antara wakil wakil seluruh negara asia. ape yang menariknya, dewan conference ini sebenarnya tempat berpesta zaman zaman dulu kala. ade juga bilik khas tempat simpan arak. macam kat kellie's castle,perak. cuma kat area simpan arak tu,doram da tutup. katanya ada sebab tertentu. nape tah. malas nak soal banyak. takot kang muncul mende2 x diingini. hahaha. penakot rupenya aku. haih*



ne mira tengah brief cket sal UPI =.=
 


lupe time ne benti kat bangunan ape. asal benti je tros snap! and dengan bangganye pamer sekali banner uitm. i like ^.^



ok adeq manis. saya suda berada dalam musium asia afrika =.=lihat dibelakang saya, mereka lah yang berada di atas kusi dalam persidangan tu.



 

cuba bersosial dengan bumi



penah tengok kanak kanak sekola dalam sinetron cite indon? doram ne la budak budak tu. comei comei



yea!sy berjaya menculik mereka. hahaha. yang laen teros lari sebab takot kena tinggal. T_T



berjaya lagi! cool tengop skirt sekola mereka.



sambil menunggu adeq adeq mendengar ceramah, apekata kita berposing.



penat berposing dalam dewan, kite beposing luar dewan plak. hey! saya jumpa bendera negara saya! teruja



betol kata Fatin Liyana a.k.a FL. bile berada di tempat orang, rase kenegaraan itu terserlah. hahaha



ok. boley amek pix ramai ramai plak. tengkiu encik iqbal ^_^



saje je ne nak tunjuk tower kat blakang tuh



mel yang sangat comeyl bersama saya dihadapan bas sekola =.=


MUSIUM SRI BADUYA

musium ne plak more to culture. banyak barang barang peninggalan yang dipamerkan kat musium ne. termasuk jugak pakaian traditinal pengantin. wow! cun sangat pakaian pengantin doram and sangat klasik. and doram tak macam kita taw. pakaian pengantin tu just sama je, cuma design berbeza. tapi bagi doram kalau rakyat biasa and orang orang kenamaan, pakaian pengantin adalah berbeza. xboley la rakyat biasa nak pakai vote vote kan. ngagagagaga~


yang macam aksi melampau tu saya =.=

takot! hanya patung hiasan.sekian

excited bergambar dengan patung xpakai baju. hahaha.

kami! dan penjaga musium ^.^

ok mula terkinja kinja. heh*

bile da lapo gile,apelagi jom kite pegi mamam meh. doram bawak kitorang makan tempat yang best! makan memang x hengat dunia da. hahahaha. malu

rasanya kat restoren MANGGA ne menu paling best sepanjang LG kat sini. hoho

 
fresh oren dia rasa macam laen sikit. tapi still ok la hilang dahaga ^.^

 
rase macam nak amek ayam 2. hahaha. dasar tamak. tapi terpaksa batalkan niat sebab ayam da abes. so, kena makan ayam goreng tu sikit sikit, baru la dapat rase nikmat. xley bla.

 
rasa macam gediks je time ne. nape tah. tapi macam selalu je gediks.erk
mai singgah mai!
SAUNG ANGKLUNG UDJO

macam LG cakap sal angklung last entry, angklung memang terkenal di indonesia sebagai salah satu kebudayaan yang amat disegani. and for those yang nak datang ke bandung, please welcome to Saung Angklung Udjo. Ade lebih kurang 14 pertunjukan dalam masa 2 jam. but uols hanya boley datang waktu petang. sebab show doram bermula 3.30 petang hingga 5.30 petang waktu indonesia. tapi kat area kedai cenderamata memang on bile2 je, just wait for the show, u will be satisfied with their performance. trust me! ^.^ and uouls boley blaja maen angklung sama sama jugak taw. seronok!


seronok bersama kanak kanak riang ^.^



lihat! saya pegang angklung bernombor 2. jadi bunyi dye sangat laen dengan nombor angklung laen. hebat bukan?



welcome to angklung udjo. haip!

  
lepas jenjalan penat kaki sume, kami pegi beli belah kat kawasan apetah namenye ini,terlupe pule. kihkihkihkih. tade shopping pom. saje jalan jalan. ^.^


motif : tepat shopping yang diberi name 'gossip' ini telah dirasmikan oleh menteri besar terengganu. jadi, saya amek gambar ini sebagai bukti. ngagagagagaga!


 ok da boley balek tido,tunggu ari esok pule =.=

selamat malam dan bai bai










www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LittlegurlPunyeBlog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting