Followers

Sunday, February 13, 2011

Bandung : Day 3 - Musium Asia Afrika, Musium Sri Baduya, Saung Angklung Udjo

Broommm..Broommm by LittleGurl
Syukur Alhamdulillah program seminar semalam berjaya dengan jayanya. Yipi! tahniah ok buat sume kengkawan JPK. anda memang hot! Tq also to all UPI's for your cooperation. You guys are so amazing ^.^

Pagi pagi lagi bangun pejam mata kemudian teros mandi manda dengan seronoknya. Kepala kelapa da terbayang bayang tempat tempat menarik yang nak pegi pagi ne. wink wink wink. excited ok. =.=

Pas breakfast and sume sume, by 8.00 a.m kami teros bertolak menuju ke destinasi. and dengan jasa baek mira, student UPI, kami dibawa pusing pusing dalam UPI dulu untuk mengenali dengan lebih detail fakulti fakulti mereka kat sni. and honestly to say, bangunan kat sini boley dikatakan 99% design macam english style. sume bangunan lame and design sangat cantek. even fakulti dan dewan doram pom lebih kurang macam bangunan kat dataran merdeka kite tu. cool kan?

MUSIUM ASIA AFRIKA

musium ne sangat terkenal di area bandung. terkenal sebab musium ne adalah tempat conference antara wakil wakil seluruh negara asia. ape yang menariknya, dewan conference ini sebenarnya tempat berpesta zaman zaman dulu kala. ade juga bilik khas tempat simpan arak. macam kat kellie's castle,perak. cuma kat area simpan arak tu,doram da tutup. katanya ada sebab tertentu. nape tah. malas nak soal banyak. takot kang muncul mende2 x diingini. hahaha. penakot rupenya aku. haih*



ne mira tengah brief cket sal UPI =.=
 


lupe time ne benti kat bangunan ape. asal benti je tros snap! and dengan bangganye pamer sekali banner uitm. i like ^.^



ok adeq manis. saya suda berada dalam musium asia afrika =.=lihat dibelakang saya, mereka lah yang berada di atas kusi dalam persidangan tu.



 

cuba bersosial dengan bumi



penah tengok kanak kanak sekola dalam sinetron cite indon? doram ne la budak budak tu. comei comei



yea!sy berjaya menculik mereka. hahaha. yang laen teros lari sebab takot kena tinggal. T_T



berjaya lagi! cool tengop skirt sekola mereka.



sambil menunggu adeq adeq mendengar ceramah, apekata kita berposing.



penat berposing dalam dewan, kite beposing luar dewan plak. hey! saya jumpa bendera negara saya! teruja



betol kata Fatin Liyana a.k.a FL. bile berada di tempat orang, rase kenegaraan itu terserlah. hahaha



ok. boley amek pix ramai ramai plak. tengkiu encik iqbal ^_^



saje je ne nak tunjuk tower kat blakang tuh



mel yang sangat comeyl bersama saya dihadapan bas sekola =.=


MUSIUM SRI BADUYA

musium ne plak more to culture. banyak barang barang peninggalan yang dipamerkan kat musium ne. termasuk jugak pakaian traditinal pengantin. wow! cun sangat pakaian pengantin doram and sangat klasik. and doram tak macam kita taw. pakaian pengantin tu just sama je, cuma design berbeza. tapi bagi doram kalau rakyat biasa and orang orang kenamaan, pakaian pengantin adalah berbeza. xboley la rakyat biasa nak pakai vote vote kan. ngagagagaga~


yang macam aksi melampau tu saya =.=

takot! hanya patung hiasan.sekian

excited bergambar dengan patung xpakai baju. hahaha.

kami! dan penjaga musium ^.^

ok mula terkinja kinja. heh*

bile da lapo gile,apelagi jom kite pegi mamam meh. doram bawak kitorang makan tempat yang best! makan memang x hengat dunia da. hahahaha. malu

rasanya kat restoren MANGGA ne menu paling best sepanjang LG kat sini. hoho

 
fresh oren dia rasa macam laen sikit. tapi still ok la hilang dahaga ^.^

 
rase macam nak amek ayam 2. hahaha. dasar tamak. tapi terpaksa batalkan niat sebab ayam da abes. so, kena makan ayam goreng tu sikit sikit, baru la dapat rase nikmat. xley bla.

 
rasa macam gediks je time ne. nape tah. tapi macam selalu je gediks.erk
mai singgah mai!
SAUNG ANGKLUNG UDJO

macam LG cakap sal angklung last entry, angklung memang terkenal di indonesia sebagai salah satu kebudayaan yang amat disegani. and for those yang nak datang ke bandung, please welcome to Saung Angklung Udjo. Ade lebih kurang 14 pertunjukan dalam masa 2 jam. but uols hanya boley datang waktu petang. sebab show doram bermula 3.30 petang hingga 5.30 petang waktu indonesia. tapi kat area kedai cenderamata memang on bile2 je, just wait for the show, u will be satisfied with their performance. trust me! ^.^ and uouls boley blaja maen angklung sama sama jugak taw. seronok!


seronok bersama kanak kanak riang ^.^



lihat! saya pegang angklung bernombor 2. jadi bunyi dye sangat laen dengan nombor angklung laen. hebat bukan?



welcome to angklung udjo. haip!

  
lepas jenjalan penat kaki sume, kami pegi beli belah kat kawasan apetah namenye ini,terlupe pule. kihkihkihkih. tade shopping pom. saje jalan jalan. ^.^


motif : tepat shopping yang diberi name 'gossip' ini telah dirasmikan oleh menteri besar terengganu. jadi, saya amek gambar ini sebagai bukti. ngagagagagaga!


 ok da boley balek tido,tunggu ari esok pule =.=

selamat malam dan bai bai










www.tips-fb.com

2 comments:

Maryam Fatanah on February 14, 2011 at 12:09 AM said...

hallooo...muzium lah spelling nya..bukan musium

LittleGurl on February 14, 2011 at 2:06 AM said...

my dear sis, tu bahasa indon la deq. ade tertera name camtu. uhuk3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LittlegurlPunyeBlog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting