Followers

Tuesday, November 27, 2012

Korea

Broommm..Broommm by LittleGurl 3 comments

Assalamualaikum w.b.t

Hai kengkawan! Wah peramah gitu iollss hiks. Akhir-akhir ni hujan turun tak menentu. Bangun pagi cuaca cerah panas sangat wah gembiranya kite sebab semalam jemur baju harini dah boleh kering. Sekarang hari-hari rajin basuh baju sebab kat rumah sewa tade washing machine.  Sadis tau. Tapi takpa, basuh baju pun kira exercise jugak, mentang-mentang dalam mood nak diet kannnnn.

Tapi rupanya panas hingga ke petang, hujan pulak di tengahari. Dah tak kering dah baju dahku selama 2 hari.  Sekarang dekat ofis tak bukak aircond pun dah mengigil. Bajet bekerja di Korea Selatan kau. Nak je bawak selimut tebal dengan bantal busuk sekali bawak masuk ofis T__________T

Oleh sebab sekarang cuaca sejuk macam kat Korea (ecececeh), aku haruslah membajet korea juga diwaktu malam. Kenapa diwaktu malam? Bukan siang hari kawan-kawan?
Sebab aku pakai stoking comel ni! Cuma RM5.00 di DAISO Publika. Publika ni bangunan ofis aku (ofis aku kat B4 6th floor). Boleh bayang tak aku hari-hari pergi cuci mata? Kadang tak cuci mata pun, cuci purse sekali haha. Sume barang adalah RM5. Teruja tak? Girl-girl macam aku mestilah teruja tahap maksimum kan! Hehehe
Comel kan? Ni aku guna khas untuk letak telekung. 
Senang nak bawak pi mana-mana pastu letak dalam beg eheeee

Along aku plan nak bawak anak-anak dia pergi Korea tak lama lagi (Adik pun nak pegi!! Bentak hati kecilku). Lalu aku pun cuba merealisasikan impian along aku dengan membelikan mereka gloves dari DAISO. Tak payah nak baziaq beli mahal-mahal. Kat DAISO kau boleh beli dengan tutup mata. Sebab kalu TERambil pun semua barang comel-comel  :)
Arrghhh along aku tengok ni mesti gigit jari dulu sebelum gigit gloves ni :P

Sekarang dah pakai stoking tebal waktu nak tido, feeling-feeling pulak macam tinggal kat Istanbul bersama betto haha (mentang-mentang baru lepas tengok #Istanbul Aku Datang kaaann). Weh soft sangat stoking ni. Hamaigad suke!









Terima kasih sudi baca!
www.tips-fb.com

Wednesday, November 7, 2012

Kawan & Lawan

Broommm..Broommm by LittleGurl 1 comments
Kadang-kadang hidup ni lebih elok buat baik berpada-pada buat jahat jangan sekali atau dua kali, banyak kali lagilah jangan. Lagi-lagi kalau melibatkan kawan sendiri sebab kita tak nak nanti dilabelkan sebagai kawan tikam kawan. Eh tikam bukan bermaksud bunuh (takutnyaaaa). Tapi tikam ni bermaksud depan tunjuk baik tapi belakang tettttttttttttttt main-mainkan perasaan dan hati orang. Lagi-lagi sahabat yang dalam erti kata lain kawan baik yang pernah tido sebantal, makan bersama, bergembira bersama tapi last-last menuduh kawan bukan-bukan tanpa was-was. Kejamnya awak buat kite. Hmmm.
Prinsip hidup aku adalah berbuat baik kat semua orang biarlah orang buat jahat kat kite pon sobsob. Tapi berbuat baik bukan bererti mengalah. Dalam berbuat baik kita juga membuat penilaian samada ‘dia’ juga mempunyai hati yang sama dengan kita atau tidak. Dari situ kita baru tau yang dia betul-betul layak untuk hidup dalam dunia kita ataupun tak layak. Wahhh macam sesi interview gitu heh. Sebab aku percaya setiap balasan yang baik akan dibalas dengan baik, yang penting kejujuran, bukan pengkhianatan. Dan aku percaya Allah s.w.t telah rancangkan perjalanan hidup kita yang hebat! :)
Kehidupan kita bukan sahaja melibatkan diri sendiri, tetapi seluruh kehidupan yang lain. Keluarga, suami/isteri, anak-anak, guru-guru, sahabat, kawan pun termasuk dalam kehidupan kita sehari-hari. Kalau kita sentiasa berniat tidak baik untuk menipu, menyakiti, mencari salah orang lain & nak cari gaduh pula, terlupakah kita yang kawan/orang yang kita sakiti tu juga kenal kawan-kawan & keluarga kita yang lain, dalam masa yang singkat semua orang tahu sikap kita yang tak elok tu. Sedihkan?
Kite takut, kite tak nak hilang kawan. Kawan yang selama ni tolong kita, nasihat kita waktu kita sedih, tapi satu masa kita khianati dia, buat hati dia terluka dan dia makin jauh dengan kita disebabkan salah kita sendiri. Benar-benar sahabatkah kita? Pada aku memang tak.
Bila dah semakin dewasa (mungkin lama-lama makin tua lepastu bagitau kat cucu ‘nenek dah banyak makan garam terlebih’ ish ish ish pengalaman punye pasal kan teehee), corak kehidupan kita semakin matang. Buanglah sikap pentingkan diri sendiri dalam apa-apa aspek sekalipun. Sebab nanti bila bekeluarga, tak kan nak teruskan sikap kita macamtu, tipu suami dalam hal kewangan, hal sosial, tipu anak lagi, mentua lagi. Sedihkan? Dah boleh bagi award ‘Anugerah Penipuan Terhebat’. Pulak dah >.<
Bagi aku dalam hidup ni cuba berfikir dengan mudah. Berfikir dan menyelesaikan dengan cara yang baik. Bukan cari pasal pula dengan orang sampai orang bercakap tentang kita ‘aku tak halalkan dia dunia & akhirat’. Benda ni aku pernah dengar sendiri orang bercakap-cakap tentang itu. Hmmm nauzubillah takutnya kita kalau berdosa sesama manusia. Apa salahnya kita mengaku silap & memohon kemaafan. Jangan pulak lari dari masalah. 20 tahun akan datang pun orang tak kan berhenti bercakap pasal kita. Bercakap benda baik tape, tapi ni sebaliknya. Hmmm.
Jaga hubungan dengan Allah s.w.t & tak lupa juga jaga hubungan dengan sesama manusia. Kita mungkin tak sempurna, tapi kita masih berpeluang berubah dan menjadi yang lebih baik. :) Semoga Allah s.w.t merahmati hidup kita semua. Amin.
www.tips-fb.com

Tuesday, November 6, 2012

Give & Take

Broommm..Broommm by LittleGurl 1 comments
Assalamualaikum w.b.t 
Orang kata zaman kecik dulu lagi sensitif, ye eh? Bagi aku kalau bab kahwin, ada keluarga baru adalah perkara yang menyeronokkan haha! Cuba bayangkan harini adik beradik kau ada 2 orang, esok tiba-tiba kakak nak kahwin, seterusnya bertambah lagi jadi 3 orang. 2 tahun selepas itu bertambah lagi jadi 7 orang wahhhh bajet kakak dapat anak kembar setahun sekali kihkihkih. Lihat, betapa besarnya keluarga kan bila bertambah ahli baru? Suka suka :)
Aku dulu darjah 4 start dapat abang ipar, dua orang sekaligus :) Paling gembira dapat jadi pengapit comel gila pakai cekak bunga-bunga dengan kakak aku lagi sorang. Bajet gurlgurl uolls. Tapi bila second sister nak kahwin beberapa bulan lepastu aku taknak dah jadi pengapit haha. Rimas weh kena bajet comel atas pelamin sambil mengibas-ngibas pengantin.  Dengan aku sekali rasa muka berminyak & berpeluh atas pelamin tapi zaman tu tak kisah langsung berpeluh bagai. Budak kecik mana ada kesah. Tapi dalam kepala dok teringat sepupu-sepupu kat luar yang tengah rancak bermain. Mane boleh tahan beb. Hahaha. So, second sister kahwin terus bergelak ketawa bersama sepupu comel bermain-main diluar tanpa aku kesah langsung nak tolong bagi cenderahati kat tetamu ke ape waktu tu.  Hikhikhik.
Alhamdulillah, abang-abang & kakak-kakak sume dah kahwin. Tinggal kite je belum (InsyaAllah). Alhamdulillah juga sejak ada kakak-kakak ipar & abang-abang ipar beserta anak-anak saudara, keluarga makin bahagia! Dulu ada jugak rasa eh risaunya kakak kite yang atas dari kite tu nak kahwin dah. Dah tak dapat nak bermanja dah. Dah tak dapat gelak ketawa bersama dah. Mesti asyik nak tenung abang ipar lama-lama lepastu buat assumption, dia ni boleh jadi abang yang baik ke tak haha! Pyscho gila. Sekarang, semua dah jadi satu kepala! :)
Sebenarnya semua tu terletak pada diri kita. Samada kita menerima dengan hati terbuka atau tidak dengan setiap perubahan. Perubahan menerima ahli keluarga yang baru, mesti ada dalam keluarga :)
Umi pernah cakap, bila ada orang baru masuk dalam keluarga kita yakni abang ipar/kakak ipar, kita perlu cuba buat dia selesa & gembira dengan keluarga kita :) Yela, mula-mula mesti segan, kita lah yang kena cuba buat dia sesuaikan diri, cerita itu ini bagi dia lebih kenal keluarga besar kita. Dalam masa yang sama dia pun turut belajar sesuatu yang baru, macam mana untuk sesuaikan diri dengan keluarga belah suami/isteri. Kita jangan buat dia kekok atau rasa macam terpinggir. Biar dia rasa hari-hari nak balik rumah mentua eheeee :)
Sekarang kita ada abang ipar + kakak ipar yang sporting sangat & dah macam abang + kakak kandung sendiri :) Alhamdulillah syukur sangat.  Sekarang dalam proses nak belajar jadi menantu yang baik & insan yang baik juga ehm ehm. Risau jugak, tiba-tiba terfikir apa yang kakak ipar dan abang ipar lalui sebelum ni pun bakal dilalui juga oleh saya :)
Memang setiap orang ada kelemahan/kelebihan masing-masing, tapi bezanya adalah penerimaan orang lain terhadap kita. Yang penting jangan nampak orang lain salah, sebab kita juga ada kekurangan kan? Tiada sape pun yang sempurna, tapi kita masih berpeluang melakukan perubahan dan menjadi lebih baik. Tak sabar rasanya nak punya keluarga yang lebih besar, kerana itulah faktor kebahagiaan, InsyaAllah :)
www.tips-fb.com

Monday, November 5, 2012

Review: Movie Apa Celop Toqq

Broommm..Broommm by LittleGurl 3 comments
Assalamualaikum w.b.t

Hello semua! Setelah beberapa bulan berlalu, baru mempunyai semangat kental nak berbelog kembali. Eh bukan hari-hari berjiwa kental cuma malas nak menaip je? Heeeee *tutup muka malu*. Agaknya sejak umur bertambah hari ke hari (tahun depan umur kite dah 52! *pengsan*), idea pun dah mula luntur. Dah taktau nak tulis membebel ape. Padahal masa zaman campus muda mudi dulu pasal keluar berjimba-jimba pun mesti nak post entry baru teeeheeeee :) Cepatnya masa berlalu kan, pejam celik pejam celik dah nak kahwin. Eh :P

Semalam pergi times square meluangkan masa. Plan nak tengok hot movie musim sekarang. PE3? Dah banyak kali nak tengok tapi kecewa sebab JJ Kepong takde movie menarik pong. Tapi keluar jauh-jauh semalam boleh pulak teragak-agak nak tengok PE3 ke nak tengok cite lain. Aku tengok PE3 macam tak best je wahaha. So last-last beli tiket movie Apa Celop Toqq ajelah sebab PE3 start 12.30p.m, sedangkan kitorang baru sampai semalam dah 12.20p.m. Paling heran bin ajaib sebab timing movie cuma sekali? Oh sangat menyedihkan. Layan ajelah Apa Celop Toqq dengan harapan dapat bergelak ketawa dengan riangnya dalam wayang :)

Masuk wayang esaited jugak dalam hati sebab seat penuh 90% :) Oh mungkin kedengaran amat baik rata-rata orang nak tengok cite ni mungkin hasilnya mengembirakan.

Sejujurnya cite ni sangat best! Mungkin bergelak ketawa dalam wayang adalah kegembiraan bersama. Tak lawak pon kau automatic nak gelak sama eheeeee. Tapi serius memang cite ni tak kering gusi. Tambahan pula (nahh kau ayattttt), ade pelakon baru a.k.a penyanyi hits berlakon dalam cite ni. Sape weh? Sape?
Tabik spring kat Hazama sebab bukan semua orang boleh berlakon at the first time dalam movie, tapi pembawakannya sangat bagus. Ok boleh bagi 4/5 kat Hazama. Setiap kali babak Hazama muncul, aku berlagak seperti seorang pengarah nak menilai cara lakonan si Hazama tu lagi-lagi kalu part focus muka dia terang-terang ehehe. Comel *tiba-tiba. Memang sempoi habis mamat ni. Combine pulak dengan pelakon hebat & berpengalaman Taiyuddin Bakar, Azad Jazmin, Intan Ladyana dan Elly Feliziana, memang best!
Bagi aku cite macamni lagi best berbanding cite hantu komedi yang entah apa-apa. Even cite ni macam cite rempit biasa-biasa je, tapi tetap terselit jugak pengajaran dalam movie tu yang melibatkan cinta, persahabatan dan impian :). Bukan nak cakap aku ni memilih bab-bab cite melayu, bukan bukan. Aku tetap sokong tapi certain cite jugak kan. Jalan cite menarik sape yang tak suka, betul? Cite hantu komedi yang paling aku suke sampai sekarang cuma Zombi Kampung Pisang. Hahaha. Cite macam tak logik, tapi yang best sebab satu kampung berganding bahu menghapuskan zombi, haaa jalan cite macamtu la yang kita nak!

Korang yang belum tengok ape celop ni, boleh tengok sekarang! Apa FREE? Eh bayar sendiri ek, aku promote je bhahahaha.







Aku nangis time ending cite tu (boleh pulak camtu?) Sebab ianya melibatkan persahabatan. Aku sensitif sket bab persahabatan/hubungan ni. *sobsob lap hingus*





Terima kasih sudi baca!
www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LittlegurlPunyeBlog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting