Followers

Wednesday, August 10, 2011

People and mentality

Broommm..Broommm by LittleGurl
Assalamualaikum w.b.t

Hello! Saya kat Jalan Tar ni. Ade sape-sape nak teman tak? -_- Fine fine sume malas nak terbang datang sini dengan alasan berpuasa. Hua hua hua entah-entah korang ni tak puasa. Haaaaaaa ;D. Eh sesuka hati aku je kan nak kata korang bukan-bukan. haha. Haip! dah la bulan puasa ne, ok insaf cepat-cepat. Eh tempat korang hujan tak? Aku terpaksa buat larian 100meter lajulaju masuk masjid kat Masjid Jamek ni gara-gara hujan lebat tiba-tiba turun. Adush. Baru je nak usha-usha baju raya + telekung. TERbatal niat.

Bulan puasa ni kan banyak benda positif yang kita ambil, ye dak? Yelah, masing-masing cuba jaga tingkahlaku, tuturkata, dan body language tidak kurang juga pentingnya. Paling jelas kalau nampak post dekat facebook, twitter ayat sume maen hentam koromo saje, sapa peduli? Sume peduli maa. Jangan ingat kau yang post tapi tade sape yang baca. Kawan-kawan sedara mara bukan setakat baca tapi siap komen lagi berpuluh-puluh kali tahu. 

Apesaja yang korang post even dalam facebook atau blog sekalipun sebenarnya menggambarkan peribadi korang sendiri. Aku pun sama jugak. Hua hua hua! Yang suka mencekik darah ke, suka membebel ke, suke gedik-gedik ke, low profile ke, baik hati ke, jujur ikhlas ke, beuty and the beast ke, suka suki di aidilfitri ke atau ape-ape jela, readers korang yang boleh menilai sume tu. Readers bukan sahaja kawan-kawan tapi juga orang terdekat termasuk saudara mara. Sebab tu ramai yang pesan, watch your mouth. Bukan mouth bercakap pakai mulut, tapi juga mouth bercakap pakai jari. Ramai yang taktau sebenarnya benda ni penting.

Blog bagi aku adalah diari, luahan hati atau perkara-perkara yang aku nak share dengan orang lain termasuk tips-tips (pernah ke aku kasi tips? wakaakaka), resepi dan my life that i go through. Memang langsung la tade kaitan dengan orang lain melainkan orang-orang penting dalam hidup aku. And facebook pulak tempat untuk berkomunikasi dengan kawan-kawan samada masa tadika, sekolah rendah, menengah, campus, cikgu-cikgu, pensyarah-pensyarah, sedara mara,  dan sume kenalan yang aku kenal. Then best jugak facebook ne sebab kite boleh kenal orang baru. hihihi. Tapi asal takde menggatal lebih-lebih sudah la kan. Jangan pulak sampai putus tunang okeh! Setakat kawan orait la. Nak lebih-lebih padahal kau dah berpunya tu, hai memang silap la kan. Nampak sangat kau tu baru celik IT. Orang dah kenal MiRC dulu tempat chatting-chatting, tapi kau baru kenal facebook. Baru je kenal facebook, friendster, mula nak buat hal apehal? Ngeh ngeh ngeh ;D Padahal orang lain yang dah lama berkecampung dalam dunia cyber, boleh je jaga nafsu. Wakakaka nafsu? *pitam* Dan paling aku gemar sebab facebook ade games! hahahaha. Sekarang ni aku dah terjebak dengan game Empires & Allies. Ini encik fafau punya pasal la cuba memaksa aku join game ni kan. Eh tiba-tiba encik fafau pulak disalahkan. wakakakakakakaka ;D

Eh ape yang aku melalut ni? Macam lari topik je. Adeh. -_-

Sebenarnya apa yang terlintas dalam fikiran kita, samada melalui hati atau kata-kata sebenarnya akan termakbul samada melalui kesan positif atau negatif. Mari aku bagi contoh : 

Contoh 1 Korang tengah jawab exam, then rasa macam grrrrrrrrrrrrrrr soalan susah gila! Kompem aku failed! Then bile dapat result, korang dah takyah nak agak-agak dah sebab subject yang korang kata failed tu memang dah failed pon. 

Contoh 2 Makan malam. 'Cuba la rasa sedap ni' 'Tanak la mak, kite tak suka sayur ni' 'Cuba la dulu'. Kau pon ambekla sikit suap kat mulut. 'Eh,ok jugak hehehehe'. 

Contoh 3 'Gila punya jem ni apehal? Dah la lewat ni. Gggrrrrrrr bodoh punya pakcik traffic!'

Ini bermaksud kalau negatif yang kite selalu pikir, maka negatif la yang akan kita dapat. Dan kalau positif yang kita pilih, maka positif juga kesan yang kita akan terima. Kadang kala, Allah s.w.t akan memberikan ujian kepada kita. Perkara negatif yang kita buat, tapi positif yang kita dapat. Sebagai contoh : Sorang awek telah berjaya dalam menyiapkan tugasan di kolej walhal dia selalu ponteng class dan meminta jasa baik kawan untuk menyiapkan tugasan beliau. Dia mendapat pujian diatas 'kejayaan' nya dalam menyiapkan tugasan tersebut. See? Kenapa orang macam tu dapat ganjaran? Sebab Allah s.w.t beri kebaikan kepadanya sebelum memberi ujian yang besar. ;)

Sebab itu setiap apa yang kita buat sebenarnya kita kena pikir positif. Positif ni bukan bermaksud pikir benda baik je, tapi melibatkan sume benda samada kata-kata, pemikiran atau tingkahlaku. Aku bercakap ni bukan bermakna aku pun sentiasa positif. Tak tak. Aku pun manusia normal jugak yang selalu buat kesilapan. Kadang kala ade saje benda yang tak kena. Ada saje perkara yang tak puas hati, ye dak? Tapi bila kita renung balik kesilapan kita, sebenarnya tak guna pun dok membebel benda yang tak penting, dok mengata orang bukan-bukan, dok prasangka buruk kat orang tanpa usul periksa, asyik mengeluh dengan masalah sendiri, asyik emosional tak pasal-pasal, asyik iri hati kat orang padahal diri sendiri tak nak jadi yang lebih baik, and blablabla. Itu sume benda-benda negatif yang kita perlu buang. Kenapa? Sebab benda-benda macamtu la yang buat kita hidup tak keruan. Setiap hari ada saje yang tak kena, betol tak? So, ape salahnya kita selalu pikir benda-benda positif.

Ape? Masalah? Kalau ade masalah dah mula pikir negatif? Aku pernah dengar satu ceramah oleh seorang ustaz. Video tu aku tengok kat facebook je pun. Maybe korang dah penah tengok. Aku tertarik dengan satu ayat ustaz tu yang membuatkan aku rasa kehidupan yang Allah s.w.t kurniakan sememangnya adil. Lebih kurang macam ni la ayat dia.

"Setiap orang ada masalah. Bezanya cara kita tangani. Dan kita tak perlulah mengeluh setiap kali masalah itu datang sebab ianya adalah satu ujian. Pernah tak kita terfikir macam mana sebelum ini kita selesaikan masalah? Bila kita sedar, eh, dah selesai pun masalah tu. Masalah yang muncul tak kan habes. Sebab itu semua adalah ujian Allah s.w.t untuk menguji kesabaran, keteguhan hati dan keimanan kita. Bila kita ada masalah, kita perlu cuba untuk menanganinya dengan sebaik mungkin. Bukan dengan mengeluh dengan dugaan, tapi bersyukur sebab dugaan itu yang membuatkan otak kita matang untuk berfikir."

Eh eh eh aku rasa macam tu ayat aku je.....muahahahaha! Tak kesah la kan tapi isi-isi tu lebih kurang la dengan ustaz tu cakap. Kita pernah terfikir ke macam mana masalah dulu boleh selesai tiba-tiba, ye dak? Aku pun dah lupa macam mana aku settle masalah aku sebelum ni, padahal bukan main nangis esak-esak masa tu kan sebab tertekan. hua hua hua! Tapi sekarang masalah tu dah settle! See? Anda tidak percaya? Kita mampu mengubahnya. *tetibe*

Oleh itu mari kita pikir-pikir benda positif jela. Happy happy go lucky no moody okeh! Korang moody nanti muka cepat tua tau! Muka asyik berkerut nanti cepat berkedut. Muka asyik masam nanti jadi busuk. hihihihi


Happy, happy jugak, dekatkan diri pada Yang Maha Esa, itu jangan lupa. Sebab sebenarnya itulah kekuatan yang utama berbanding faktor-faktor di atas ;)





Kita manusia biasa yang tidak sempurna. Tapi tak salah kalau kita cuba menjadi yang lebih baik kan? >.<




Nota kaki : korang dah beli baju raya? grrrrr taktau la nak pilih kaler ape, sume tertarik! T_T

www.tips-fb.com

10 comments:

tomato on August 10, 2011 at 9:58 PM said...

wahh panjang lebar .. tpi takpe tetap baca .. ^^

mmg sokong yg awk cakap . kalau psotif positif lah dapat kn .. :)

apa yg kita tulis melambangkan diri kita ^^

Fuadah Ammar on August 11, 2011 at 12:20 AM said...

Nicely written.

Just sharing something here : )

Social network is the space where ppl often expressing their feelings be it negative or positive energy.

Sometimes we just don't realize of how other ppl would judge us, simply by reading our published thoughts.

If its positive, like sharing our happiness, then of course they will be happy for us.

What if it is so troubling and annoying like seeing you cursing, swearing and complaining. They will think otherwise.

Not pointing and anyone, just reminding myself coz I've done it and caused me a great deal of remorse. I regret that my anger towards certain ppl, has dragged a few of my friends to complaint about negativity, and they didn't even know what was I'm talking about and who the heck was the person that I raged so much.

See...I even invite them willingly to mengumpat on my space which is a bad thing...

Due to my guilt, I no longer ache to share my swollen mind publicly : ) and to read other's negative status sometimes irritates me so much that I tend to move away.

Happy Ramadhan for you dear LG!

Nadirah Abdul Mubin on August 11, 2011 at 2:49 AM said...

baru je terfikir nak buat entry pasal ketidakpuasan hati aku pabila exbf yg tinggalkan aku sbb pompuan lain n sudah ade gf lain pulak. haduh... tp takut ade orang tk suka. ngeh3

*perasan.hehehepadahal,takde org bace pun*

LittleGurl on August 11, 2011 at 11:52 AM said...

tomato : hahaha kite mmg ske tulis entry panjang2 woooo ;D yewp memang pom kena slalu pikir positif sebab kesannye juge akn jd positif ;)

LittleGurl on August 11, 2011 at 12:27 PM said...

Fuadah Ammar: Tq a lot sis for sharing. Ye, tepat, kadangkala kalu kite express our mood,orang akan tersalah anggap.sedangkan kite maybe berceritakn hal laen, tapi orang pikir lain kan. lepastu nnti akn muncul hal-hal yang berbaur fitnah pulak. that is why sometimes we need to keep everything and not to express our bad feeling through public. LG pun pernah alami those thing. Yes,people will make mistakes, and same goes to us. But we learned from the past and try to be a better person ;)

Salam Ramadhan jgk utk angah & family! ;)

LittleGurl on August 11, 2011 at 12:31 PM said...

Nadirah: hahaha xsalah kot kalau nak cerita pasal exbf dee. sebab sume dah berlalu jauh tinggalkan kita. cuma kite kena tau, mungkin sume tu ade hikmah disebaliknya kan. mungkin ade jugak silap kita dalam hubungan. believe me my dear, if you learn from the past, u will be such a wonderful woman in life ;)

KiKiHanakO on August 11, 2011 at 1:39 PM said...

hehe entry panjangg! ;)selamat berpuasa dan menyambut hari raya tak lama lagi ;)

LittleGurl on August 12, 2011 at 1:08 AM said...

haha. mesti bosan bace entry pnjg kite. kikiki. neway tq for dropping by and slamat bpuasa and selamat ari rya juga lah! ;D

eqbalzack on August 12, 2011 at 5:43 AM said...

salam,
entry yg bagus ni..
sebab tu abg eq sekali2 tidak akan letak status FB/buat entry yg 'emo'...
abg eq lagi la family/student semua baca. so mmg tak akan letak entry2 mcm tu...
selamat berpuasa ye...

LittleGurl on August 12, 2011 at 1:50 PM said...

abg eqbal : yewp, mmg betol abg eq. LG pom masa awl2 kenal cyber dulu kan penah la jugak selalu nak luah mcm2 esp kat blog. tapi bile pikir lame2, nnti org akan kata kite ne mentality xbtol kot. hua hua hua! yela, asyik nak emo je kan. sekarang ni automatically idup lg bahagia tnpa sikap emosional yg tlebih2. sume depend pd kite. kite yg mampu mengubahnya ;)tmbh2 lg kalu sdara tgk, mmg xmanis la. ;D

slmt bpuasa abg eq ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LittlegurlPunyeBlog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting