Followers

Friday, February 3, 2012

Resepi Apam Polkadot Comel Comot Gebus

Broommm..Broommm by LittleGurl
Assalamualaikum w.b.t

Hello si comels dan si kacaks :)

Ok kali ni kitew nak share resepi apam polkadot kegemaran ramai! wah wah berkitew kitew gitewwwww eeuwwwww *pang nak?* Ok please be serious in the kitchen babeh! Ok kali ni i wanna share you guys resepi kering pulak. Eh resepi kering? Resepi ape tu? tanya adik-adik kepada kakaknya yang comel. 

Resepi kering pada aku resepi tak guna minyak hihi. So makcik apam polkadot ini adalah dari pembuatan yang tidak menggunakan minyak. Tapi menggunakan dengan cara mengukus. Hoiii dah nama apam takkan la kena goreng kot. Shut up you. 

Baiklah takyah nak membuang masa ayuh kita menterjah apa bahan-bahan yang diperlukan :)

Apam Polkadot Comel Comot Gebus 

Bahan-bahan:
3 biji telur dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar/ susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette**
1 sudu kecil esen vanilla (i pakai perisa banana sebab tak perasan esen vanilla dah habes rupanya T__T)
filling blueberry/ strawberry/ apa-apa ikut citarasa yang disukai
pewarna

Cara-cara:
1. Masukkan telur dan gula ke dalam mixer dan pukul lajulaju sehingga mengembang dan menjadi putih (nampak creamy).
2. Kemudian masukkan bahan-bahan lain iaitu susu segar, tepung, baking powder dan ovallete. Lepastu masukkan pula esen vanilla dan pukul lajulaju lagi sehingga sebati adunan.
3. Bahagikan adunan kpd beberapa bahagian dan titiskan pewarna mengikut kegemaran masing-masing.
4. Masukkan setiap bahagian yang berwarna ke dalam piping bag berlainan.
5. Tuangkan adunan menggunakan piping bag ke dalam mangkuk kertas (separuh saja ye tuan puan).
6. Masukkan pula filling secukupnya.
7. Kemudian sekali lagi tuangkan adunan yang sama/berbeza warna memenuhi ruang. (jangan penuh sangat ye nanti apam terkeluar dari acuan macam saya sobsob)
8. Finally, designkan apam anda dengan kretiviti tersendiri :) nak senang dot-dot saja, nak susah lukis gambar pemandangan wakakakaka! :)
9. Dah siap design, boleh mula kukus di atas dapur dalam masa 10-15 minit :)

"apesal muka aku buruk?" kata angry bird kepada kawannya.

Btw, this is my first try :) Apam nampak biji-biji gelembung halus pecah whoaaa tak sukanya sebab mencacatkan rupa. Lepastu yang last-last pula cup dah habes, so nak habeskan adunan aku letak semua setiap cup penuh nak melimpah. hahaha. Hasilnya apam dah tersembur keluar. Mulut angry bird dah tersembur juga. Sangat tragis. Namun apa yang memuaskan hati sebab rasa dia sedap! Good job to me. Apa-apa pon, ilmu kena guna banyak kali baru menjadi :)




Selamat mencuba apam yang gebu dan lazat ini! Biar rupa tak cantik asal rasa sedap ekekekekeke! :D











www.tips-fb.com

5 comments:

onie on February 3, 2012 at 10:55 PM said...

measeh awokkkk,nanti onie nak try la :))

cikLah on February 4, 2012 at 8:08 AM said...

allaaaaa... jelesnye.. kte wat kali ke3 dh.. tp hasil dia tetap sama.. tak segebu y mcm biase kte mkn n xnampak segebu rase mcm pic LG ni.. sedey tau.. T.T

LittleGurl on February 4, 2012 at 9:42 AM said...

onie : hehe small matter onie. ok nanti try taw :)

LittleGurl on February 4, 2012 at 9:45 AM said...

ciklah : olololo tape ciklah. nanti try lagi :) kite punye pon tade la gebu sgt. ade pulak gelembung-gelembung halus tu betol2 mencacatkan wuuuu. tape ciklah, biar rupe tak cantik janji sedap! :)

the puffy clouds on February 6, 2012 at 5:42 PM said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LittlegurlPunyeBlog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting