Followers

Tuesday, February 21, 2012

Berfikir yang baik-baik saja :)

Broommm..Broommm by LittleGurl
Assalamualaikum w.b.t

Hello peoples! How's your day? Mine was awesome! ---------> asyik-asyik awesome je kau ye senah *gelak tutup mulut*

Terharu harini sebab lovely partner sanggup keluar bersama even kaki masih sakit sobs. Pulak tu siap nak pegi jalan-jalan dekat mall hambooiiii tinggi betul permintaan hewhewhew. Lepastu mengadu kaki berdenyut pula lepas berjalan-jalan turun bawah naik atas T___T Haku macam biasa dah mula gelabah hahaha 

Ok done cerita pasal kegembiraan yang tak kan habes. Back to the tajuklah ok.

I found a weird things nowadays dimana manusia lebih suka bercakap pasal manusia lain berbanding diri sendiri? Ok fine. Sekarang aku pulak yang bercerita pasal manusia lain #eh.

Ini bukan bercerita pasal manusia lain pon actually. This is randoms. 

Blog
Sekarang manusia dah berpusu-pusu mengcreate sebuah blog untuk tatapan umum atau untuk tatapan diri sendiri (private blog). Macam-macam cerita akan keluar dari seorang blogger, perihal agama, akhlak, moral, pendidikan dan sebagainya. Dan majoriti blogger akan menceritakan hal diri masing-masing. Pegi makan mana, keluar dengan sape, buat apa and so on so forth. Yeah just like me :) Dan tugas readers pula adalah membaca dan cuba buat mimik tergamam seperti ini 'wahhhh cantiknya gambar' 'wahhh romantiknya' 'wahhhh cool gila' 'hmmmm insafnya'. 

Tapi yang sedihnya pula, even ada bloggers memberi kata-kata nasihat atau bercakap tentang agama sekalipun, ada yang mengeluarkan kata-kata seperti ini 'nak tunjuk baik konon' 'eleeehh macam bagus sangat'. Yelah kau je bagus, orang lain tak bagus kan. Hmmm, buat baik pun dikutuk, buat jahat apatah lagi. Ada pula bloggers post gambar-gambar bersama, terutama pasangan baru-baru kawin hothot mama papa gitewww. Tapi ada pula ayat begini muncul 'nak tunjuk bahagia puiiiiiii lame-lame ceraiiiiiii' T____T

Pada pendapat saya, tak elok lah berburuk sangka pada orang lain. Sedangkan orang lain sedang bergembira berbahagia, kenapa kita perlu wujudkan ketegangan pula? Orang lain hidup baik-baik je, kenapa pula kita nak hidup dok sakit hati dengan orang tanpa sebab. Orang buat baik, kita cakap yang teruk-teruk je. Orang buat tak baik, lagilah kau nak mengutuk tak henti-henti. Hmmmmm T____T

Samalah juga melalui facebook pun. Tolong hentikan segala prasangka buruk kat orang. Lihat manusia dengan pelbagai sudut. Jangan terlalu suka judge yang bukan-bukan. Yang mana baik mereka kongsikan bersama, kita ambil dengan nilai positif. Yang mana tak baik mereka kongsikan bersama pula, kita tolak sebab itu benda negatif. Tak perlu menggunakan ayat-ayat kasar tanda protes, itu menunjukkan nilai ketidakprofessionalan kita :) ---------> ada ke perkataan ketidakprofessionalan itu? -.- 

Kita kena ingat, satu jari kita tunding ke arah orang lain, lagi empat akan berbalik kepada kita. Dan mungkin keburukan yang kita nampak itu, sebenarnya adalah kebaikan yang dia ada. Kita saja yang buta dok mengata, mungkin? Tak baik tau cakap buruk pasal orang sedangkan diri kita pon tak sempurna. Dan takde sape yang sempurna. Sebab manusia diciptakan untuk saling melengkapi, bukan saling memusuhi :) 

Berfikir yang baik-baik saja, tak susah kan? Kalau kita berfikir yang baik saja tentang orang lain, orang lain pon akan berfikir yang baik saja tentang kita, sukanyaaaaaaaaaaaaa :)


Selamat malam dunia. 
Semoga kita masih diberi peluang untuk bangun esok hari membina kekuatan diri yang baru.
InsyaAllah :)






www.tips-fb.com

2 comments:

Iffika | Ruslan on February 22, 2012 at 10:59 AM said...

selamat pagi :)

Nice entry . saya memang dalam kemelut tidak berfikir baik baik ni , tengah berperang perang di facebook . haha .

Abdul Munir on June 8, 2013 at 9:09 PM said...

lumrah manusia lagi nampak 1001 keburukan dari 1 kebaikkan..saya sebagai blogger,mohon otai-otai beri tunjuk ajar..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LittlegurlPunyeBlog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting