Followers

Wednesday, January 11, 2012

Belajar bersyukur

Broommm..Broommm by LittleGurl
Assalamualaikum w.b.t 

Bangun-bangun pagi pandang roomate sebelah pergghhhh nyenyak tidur dah macam seminggu padahal semalam tido jam 9 malam lepas isyak terus terbongkang tak sedar diri. Ok fine budak tu tade class so aku kena pegi class menimba ilmu yaadaa yaadaaa *terus senyum menganggap diri adalah orang terpilih untuk belajar di campus itu. Lepastu cuba membayangi wajah-wajah tersayang, konon kalau aku malas nanti kena rotan empatpuluhlimakali sebatan -_-'

Tengah jalan nak pegi bilik kuliah kesukaan ramai tiba-tiba nampak kawan tengah tunggu pakwe bawah pokok rambutan konon campus dah macam kebun atok kau. Tetiba rasa badan semakin mengecil, hati pon ikot sama mengecil. Jeles weh jeles orang pegi dating tapi haku? Bukan cakap pakwe je tade, tapi kawan laki pon tade nih. Sebab bila aku buka mulut, semua lelaki lari. motif? Ok fine anggaplah diri terlalu cantik dan hot seperti angelina jolie nanti dapat pakwe lagi ohsem macam imam muda. Jangan risau kot selepas belajar mak ayah terus kasi greenlite kahwin terus hewhewhew ehm ehm *mama aku mau kawin!

Duduk dalam bilik kuliah terasa macam ilmu tak pernah cukup di dada. Tiba-tiba rasa rendah diri. Apehal semua lecturer ajar kepala otak selalu susah nak terima ilmu? Tenang tenang. Anggap diri terlupa kot nak baca doa belajar. Doa cepat-cepat lepastu focus mengadap lecturer hensem kacak itu. Lepastu tiba-tiba pulak member bersuara perlahan 'hoiii ko paham tak? pening tajuk ni dohhhhhhhh' see? Member pon tak paham means kita tak keseorangan. Tadelah langsung tak menerima ilmu pun, sebab sebenarnya diri sendiri yang hilang focus ;D

Balik class terkinja kinja nak pegi dewan makan lapar gila. Tetiba member jerit 'Mc'd jom!' Meremang bulu roma dengar Mc'd. Nak nak nak ikuttttttttttttttt lepastu baru teringat! Bukak dompet nampak duit RM5.50. Ok tak jadi ikutlah sebab poket kering tak jadilah pegi mak aku nak datang! ok cuba tipu helah sikit-sikit cover la weh duit kering kan hewhewhew. Lepastu lari laju-laju masuk dewan makan sebab risau kot member dok skodeng kau kata mak datang padahal pegi tapau dewan makan jer. Balik bilik makan puas-puas erkkkkkkkkkkkkkkk Alhamdulillah. Kenyangnya makan nasi putih + ayam goreng + sayur kangkung yang berharga cuma RM4.50 yang penuh berkhasiat. Eh kalau makan Mc'd burger seketul fun fries dengan air pepsi dah menjangkau harga RM10, mungkin lebih lagi. Dah la berlemak, bergas pula. Langsung tak cool minum air gas. Mengundang penyakit kencing manis. Ok selamat satu penyakit disitu.

Tetiba roomate sorang lagi balik dari shopping. Kemain tunjuk spender baru, bra baru, blouse baru, dress baju segala bagai baru. Bukan niat nak riak pon tapi dah memang sejak azali pergi shopping memang nak tunjuk benda baru. Normal kan. Kau pulak dah berhingus rasa, teringin nak beli baju baru segala baru jugak tapi poket kering cane? Potpetpotpetpotpet borak lepastu pegi mandi blablablablablabla bukak loker nak ambek baju makkkk aaaaii baju haku ke baju sape banyak gila dalam ni? Baru tersedar dari mimpi yang pakaian kau dah macam dalam bilik sendiri kat rumah. Kalau tambah lagi baju dress lain dalam tu rasanya dah terjojol keluar spender belang-belang tu. Nasib baikkkkkkkk hmmm baru nak nasib baik kan.


--------------------------------------------------------------

Get what i mean through short (kee?????) story above?

Just simple. Jadi diri sendiri jangan dok pikir panjang nak jadi macam orang lain pulak. Bersyukur ape yang anda ada. Ingat satu je, kita kena tengok orang yang bawah dari kita, baru kita bangun untuk berjuang dan menjadi yang terbaik. Kalau kita asyik dok tengok orang yang atas, nanti automatically kita akan terus lemah. Sebab risau takut takleh jadi macam orang atas dari kita. Memang ada orang yang lebih kuat kalau tengok orang yang lebih dari dia, tapi tak semua. Kita yang so-so ni cuba lalui hidup dengan sederhana. Janganlah orang ada itu kau pon nak. Orang ade ini kau pon kecoh nak ini. Jangan kejar sangat sesuatu benda diluar kemampuan kita. Just buat apa yang kita mampu dan cuba fikir positif sepanjang hidup kita. Jangan selalu mengeluh dengan apa yang kita hadapi terutama dalam menjalankan tanggungjawab. Tanggungjawab sebagai seorang anak, seorang pelajar, seorang employee, seorang ibu/ayah dll.  Alah tak susah pon. Just be yourself. Hipokrit langsung tak cool tahu?





p/s : contoh aku kasi tu tak bermakna aku seorang mahasiswi sekarang. aku dah graduan *ehmm ehmmm lempang nak?









www.tips-fb.com

7 comments:

widiea azira on January 11, 2012 at 11:12 PM said...

syukurlah dgn bra blang2 awak uh..haha

Mr.Clive on January 11, 2012 at 11:24 PM said...

bila ada didepan mata,complain mengalahkan puteri.bila tak ada,barulah menangis.

Mr.Clive on January 11, 2012 at 11:25 PM said...

manusia memang terkenal dengan nafsu yang tak boleh dipuaskan... :)

Mohammad Thaqib Mohd Zaki on January 13, 2012 at 3:31 PM said...

Boleh dikategorikan dalam kurang bersyukur tak?

LittleGurl on January 13, 2012 at 6:33 PM said...

Widiea Azira : hahaha *malu*

LittleGurl on January 13, 2012 at 6:33 PM said...

Mr clive : manusia memang tak reti nak bersyukur hmmmm

LittleGurl on January 13, 2012 at 6:34 PM said...

Mohammad Thaqib : sape? Thaqib ke? hewhewhewhew ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LittlegurlPunyeBlog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting