Followers

Wednesday, April 27, 2011

wa tengok lu kecik besar kecik besar la derr

Broommm..Broommm by LittleGurl

Hai korang! Sehat tak? Sejak study week ne hidup tak keruan, busy melampau lampau mengalahkan Perdana Menteri gilang gemilang. Eceh, konon busy le tu. Penat berblogwalking sampai tak sempat mengepost ape ape. Fuhh...

Percaya tak kalau cakap masa zaman sekola LG tinggi berbanding kawan kawan laen? Ade je yang lagi tinggi tapi my bestie sendiri takleh lawan ketinggian LG zaman tuh. Orang kata bila waktu kita subur, tahap ketinggian masa tu meronta ronta sibuk nak bertambah. Lepas beberapa tahun tu pertumbuhan akan terbantut perlahan lahan. Yeke? Tak dinafikan ketinggian LG pun masa tu mula meningkat dan bangga bila ada kawan kawan sebaya lagi rendah dari LG. haha. Kejam gile kan. To be honest LG masa standard 5 dah datang bulan. Wargh! You just imagine awal gile nak alami benda benda macam tu. Tapi dah tertulis yang LG memang akan alami benda tu pada waktu tu jugak. Accept je. Masa standard 6 LG realize yang ketinggian LG mula meningkat walaupun tade la drastik sangat. Nampak la beza dengan kawan kawan lain. Kawan kawan masa tuh masih tak matang sebab belum cukup umur. Konon nya LG la kan bajet dah matang wooo. Kahkahkah.

Bila dah masuk sekolah menengah, LG dengan bestie seramai 4 orang berpecah masuk sekolah lain. Bayangkan nak jumpa balik bukan senang. Bila dah jumpa balik lepas SPM, weh, asal macam terbantut gila aku ne? Padahal dulu bukan maen tinggi dari dorang. T_T

Bayangkan my bestie, Amy dah maken panjang, err, i mean dah memang tinggi gile dari i. Wargh! Menci. Mane aci dah tinggi tuuu. T_T. Rasa macam nak pegi buat pembedahan masuk kaki unta kat badan ne. haha.


Amy and her husband. Baru je kawen raya cina aritu. Congrate dear. Dapat baby cepat2 ea..
Look at her, dah tinggi lampai dari i. T_T


Well, the fact is I TETAP TAK TINGGI. 



From left : GunGun and me
Masa ne trip Jawatankuasa Perwakilan Kolej (JPK) ke Universitas Pendidikan Indonesia (UPI),Bandung . GunGun ne salah sorang member LG, student UPI. Tinggi gile ok. T_T
(abaikan muka i macam opera)

Korang ada alami benda macam ne tak? Bagi LG its normal la kan. Ada yang tinggi, ada yang rendah. Apepun fizikal kita, just believe that we are perfect. Perfect enough. Cuba bandingkan dengan mereka yang terpaksa menghadapi perjalanan hidup tanpa pancaindera yang sempurna. Dorang yang boleh rasa,kita tak. Means that grateful is everything.

Being as littlegurl, bagi LG bukan something yang memalukan. Sedikit pun tak. Malah rasa bangga gila you. And i love myself as the way i am. Allah dah create manusia ne sempurna yang mungkin. So, nak malu ape kan? Lagipun kalau kecik kecik ne nampak comel ape. Berbanding yang besar macam gergasi...euwwww!Takot!

Ape bestnye jadi kecik ne?

1) Senang nak cari saiz baju dan seluar. Kan banyak baju sekarang harga murah. RM10,RM15. Sekali beli memang nafsu membuak buak. Ambek je mane yang suka,tak yah nak fitting. Masa diploma dulu, LG suka beli baju kat reject shop. Tapi bukan kat bahagian ladies. Kat bahagian kids punya. haha. Dah nama lak kecik kan, apelagi kau rembat je baju sehelai dua, baru je dapat harga berapa kan. Tapi agak agak la jangan pulak ambek saiz yang budak umur 7 tahun punya. Tu memang saje cari nahas.

2) Jadi gadis cilik. Gadis cilik bukan bermakna menggedik/menggatal. Gadis cilik bermaksud senang nak celok situ sini. Pernah pergi tempat orang ramai crowded gile macam kat uptown tak? Haa, LG memang suka pergi kat tempat orang ramai tapi make sure masa tu mood okay. Di celah celah orang ramai tu, tak yah nak risau, masuk je celah lengan orang ramai yang tinggi lampai tu then escape selamatkan diri. haha. LG kalau tempat macam ne memang dah pro macam mane nak selamatkan diri dari kesesakan nafas. Kalau jalan sorang lagi la, kalah ferrari. Jalan laju tak pandang orang keliling dah.

3) Makan banyak tapi tak besar besar. Bertuah sebenarnya jadi kecik ne. Sebab kau makan apesaja badan susah nak naek. Bila kau tak makan, badan terus jadi slim world serta merta. haha. Ajaib kan? Tapi ini terpulang la pada individu jugak. LG bila bulan puasa memang terus boleh turun berat dalam 2/3 kg. Memang mudah sangat nak turun. Tapi susah nak naek. Err,tapi sekarang macam dah debab gila. grrrr

4) Kalau ade pembarisan ape ape, yang kecik mesti kat depan kan? Yes! suka suka!

5) Awet muda. Orang kecil molek macam amy mastura tu mesti orang ramai sangka umur dalam belasan,ye dak? kikikiki~ Padahal umur dah hampir 40++ tapi masih lagi ade yang panggil kakak. Ouch! Sape tanak macam tu? Sampai umur 60++ orang panggil kau kakak? Memang pengsan!

6) Mudah nak lawan musuh. Hey,sape kata budak kecik tak berani? Lu jangan ingat wa lembik la der. Wa gagah perkara ade lu nampak? LG join taekwondo masa sekolah rendah lagi. Pernah beberapa kali sparring ( lawan lawan tumbuk atas gelanggang ) wakil WTF Kelantan. Memandangkan my weight dalam 32-36 kg masa tu, jadi LG lawan la dengan budak kurus tapi fuhhh tinggi gila dari LG dalam 2 jengkal setengah. Memang nampak dye dah kecut perut. Dah la kite ne cukup cukup tinggi je, lawan pulak dengan budak tinggi lampai. Tapi atas sokongan member member dan sir taekwondo LG, LG buat muke bodoh je la padahal perut dah mula memulas. Cuak! Sir kata, kalau lawan orang tinggi ne, kena berdiri dekat dengan dye sebab bile dye tendang kita, kaki dye jadi terjulur kat belakang. haha. Means dye tendang pon tak kan kena la kan sebab kaki dye dah lepas belakang kite dah. Sir suruh LG attack kepala budak tu bila dah jarak dekat ( jangan risau...ade guard kat kepala tu ). Atas nasihat sir LG tu, LG berjaya lawan budak kurus tu sampai lembik dye. haha. Rasakan kau haaa tinggi sangat kan,kan. Geram tau tak sebab kau tu tinggi sangat padahal umur muda lagi kot. T_T (jeles punya pasal)

Ape tak best lak kalau jadi TAK TINGGI?

1) Tak sampai. Tak sampai! Kalau nak ambek barang kat tempat tinggi, jengkit tinggi tinggi pun memang tak kan tinggi jugak. Kalau tak de kerusi segala bagai, terpaksa la buat muka seposen dengan orang yang lain. "Tolong ambek kan..." (sambil tersengih sampai ke lubang telinga) T_T. 

2) Takleh jadik model. Bukan LG tau. Ne sebagai contoh je. hehehe. Muka cantik pun orang mungkin tak pandang. Muka flawless pun orang pandang depan je tak pandang bawah. T_T. Jadi model kikilala boleh la kot. Nyampah mak! 

3) Takleh pakai jubah. Pakai jubah cantik gile kan? Nampak macam ladies sangat and ayu sangat. Nak sangat pakai jubah, tapi macam tak seswai je. Kalau jubah konvokesyen macam mana? Selalu meleret pastu kena jahit kasi labuh kat paras lutut. Wargh! Tak suka. Konvo nanti nak beli jubah khas punya bley tak?

4) Pakai wedges / hills tetap macam tak tinggi jee...grrrrr

See whats the different? 

Actually ape pun fizikal kita, rupa kita and ape saja tentang kita, kita kena la bersyukur. Betul? Sebenarnya setiap ciptaan Allah s.w.t ada kelebihan dan kelemahan masing masing. Kalau tak de kedua duanya mesti hidup tak sempurna kan. Bak kata Encik Fafau kesayangan: "Ketidaksempurnaan itu kebahagiaan baginya" (asyik guna ayat ne je. bhahahahaha )


From left : Me and Alyn
I am proud to be me. Thank Allah s.w.t for the happiness given. ^.^

Jangan mengecil ngecilkan orang yang tidak sempurna dimata kita sedangkan yang kita nampak tak sempurna itulah sebenarnya lebih sempurna dari kita. Terima orang lain seadanya sebagaimana mereka juga terima diri kita. Kita adalah sebaik baik kejadian. Chills guys!!!


Mari main lompat katak lompat untuk jadi tinggi!


p/s : Sape kata kecik tu tak comel? Meh sini nak pulas telinga. ^.^










www.tips-fb.com

2 comments:

Anonymous said...

hahahah...gmbr wedding emy pom adew gak ekh..heheheh:p/...famous lar nti umah sy 2..hahaha

riff on May 16, 2011 at 9:15 PM said...

sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jth ke tanah jua..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LittlegurlPunyeBlog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting