Followers

Wednesday, March 2, 2011

Jadi diri sendiri sudah

Broommm..Broommm by LittleGurl
Tiba tiba nak post pasal ne gara gara bercakap tentang kehidupan semalam. Ok sila teruskan bacaan .

Hidup ne tak de la semudah yang disangka kan pun . Terpulang pada kita untuk kendali kan nya . Biasa la manusia biasa memang pantang tengok kita bahagia atau terlampau lampau bijak pandai .  Ade je yang tak kena atau dalam erti kata laen , jeles tak bertempat . Kita buat tak tau pon , ade je yang sebok nak ambek tau hal dalam kain kita padahal tak pernah ade kaitan dengan hidup dia pon . Biasa la kan .  Manusia normal memang camtu . 

So , sebagai manusia yang normal jugak , kita jangan la cepat melatah atau nak jadik manusia normal yang macam tu tadi . Manusia normal , tapi negatif . Kita kena la jadi manusia normal , tapi positif . Kalau ikotkan dalam dunia ne , memang ade saje la orang yang selalu nak perlekehkan kita , atau nak jatuhkan kita . Bercakap benda benda yang tak betol , dengan harapan , yes! aku berjaya . sorry to say , orang macam tu sebenarnya hidup dia tak kan lama pon . Tuhan akan balas satu persatu dengan setiap sikap busuk hati dia . Jangan risau jangan risau . Buat tak tau sudah . Lama lama cerita sensasi yang kononnya dapat menjatuhkan kita didepan orang ramai atau dapat memalukan kita dengan berita berita yang tak betul itu akan lenyap . Sebab da nama pulak berita sensasi yang tak betul , nanti hilang la semua cerita dongeng tu . Sebab cerita buatan je kan . Ta pasal pasal orang yang bukak cerita tu tak kua dari rumah atau bilik , sebab muka da tebal 10 inci , memalukan diri sendiri je . haish

Kadang nasihat atau teguran itu adalah yang terbaik dalam hidup . Tapi nasihat tu perlu la setimpal dan bersesuaian . Sebagai contoh jangan la nak nasihat benda baik , tapi diri sendiri pon tak betul . Yes memang orang yang menerima nasihat tu akan ingat pesanan yang diberi , tapi yang menasihat tu agak agak la kan. Lebih kurang macam ne la 'cakap tak serupa bikin' . Nasihat tu secara berhikmah , bukan last last , terkantoi diri sendiri yang dia pon x sebagos mane . Dan yang menerima nasihat pon , kena la balance jugak . Kena terima la setiap teguran yang diberi . Yes , kadang rase macam down gile bile kena tegur kan . Tapi kalau teguran tu adalah yang baek , walau bukan haritu pon , at least , kita renungkan balik hari hari seterusnya , ape kelemahan kita . Sebab kita ne manusia biasa , jadi diri sendiri tapi dalam masa yang sama , try to be a better person . 

Paling tak suka , kalau ada orang yang suka memperkecilkan sifat fizikal orang laen . Itu bermakna dia sedang  bercakap tentang ciptaan Allah S.W.T . Kalau tak suka sape sape pon , tak payah la nak mengutuk mengata orang tu gemuk , kurus , pendek , tinggi , cantik , buruk atau apa apa je la . Korang tau tak betapa sakitnya hati orang yang korang kata tu? Dop kutuk mengata tu macam la boleh ubah apa apa kan . Fizikal tu ciptaan Yang Maha Esa . Semua kat dunia ne cantek hensem . Tade pom cacat cela . Bagi LG yang mana istimewa itu pon tetap sempurna di mata LG . Tade pom sedikit kekurangan . Kalau kau rasa kau cantek , bersyukur saje la . Jangan nak kata kata orang tau , nanti lidah kena potong . ayoo tak tau . 


Moral of the story :
please just be as the way you are.
terima orang laen sebagaimana kita terima diri kita. 
sila sayang orang laen kalau nak orang pon sayang kita . 
think positive then you will get a positive things . 
chill!!
hey!
saya sayang anda sume ketat ketat 
ini serious!
=.=

www.tips-fb.com

9 comments:

hamba Allah on March 2, 2011 at 3:00 PM said...

betul betul. jd diri sendiri sudahhh. pastu, tayah nak kata2 org. dose mengumpat tu lebih besar dari zina. kan. hee. :P

syairahmohdanuar on March 2, 2011 at 3:09 PM said...

betol sgt!!tp kbykn org dpn pkwe mkwe je jd lain.nyampah.lol :D

LittleGurl on March 2, 2011 at 3:09 PM said...

hehehe. betol my dear. tade keuntungan ape ape pom nak mengata org ne. hohoho. jadi diri sendiri and always be happy! wink wink wink ;)

LittleGurl on March 2, 2011 at 3:14 PM said...

syaira@ hahaha . my dear,bese la tu . depan makwe pakwe musti kena cover baek punye . haha~ patot depan pakwe makwe ne la kena tunjuk real attitude kan. baru dinamakan , cinta sejati . ekekeke ;)

thePrincess on March 2, 2011 at 3:53 PM said...

yeayy totally agreed dengan anda.. :)

Schajar McFlurry on March 2, 2011 at 7:48 PM said...

bet0l3... yang penting... kte jadik diri kte sendiri..... =)

LittleGurl on March 2, 2011 at 9:22 PM said...

princess@ hohohoho. tq dear!

hajar@ hehehe. yewp!ape yg penting kerjasama. ape yg penting kerjasama. tetibe~ =.=

akuekah on March 5, 2011 at 5:14 PM said...

LIke this....(:
btw..foLLow U blek...nice BLOg..(:

LittleGurl on March 5, 2011 at 9:17 PM said...

akuekah@ tq dear for reading dis ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LittlegurlPunyeBlog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting