Followers

Wednesday, December 15, 2010

Saya seorang suri rumah =.=

Broommm..Broommm by LittleGurl
Kesat-kesat peluh yang menitik sebelum memegang keyboard pada lappy kesayangan untuk elak dari berkarat atau luntur. apekah? penat belum hilang sebab merajinkan diri menyapu dedaun kering  disekeliling umah dan jalan kat luar umah akibat hangin bertipu kencang. belum apa-apa lagi sudah bukak balik lappy kesayangan untuk entry seterusnya. peluh-peluh menitik ku tepis jatuh ke lantai. heh*

Kalau zaman kecip-kecip dulu sangat rajin membuat sampah. Sekarang dah besar panjang anak dara trang tang tang, sudah rajin pulak nak mengemas bak ibu mentuaku. eh, ape kaitan? Musti la da nama pulak anak dara trang tang tang, rajin tu perlu sebati lam kehidupan anak dara macam kita-kita ne. ouh, girls only ye. Habes, kalu kecip-kecip dulu xperlu rajin ke? Hello,sebenarnya masa kecip-kecip la kena latih kan diri buat-buat rajin padahal dalam hati korunk, Tuhan saja yang tau.

mak korang : tolong mak angkat kain.
korang : nanti jap mak. abes cite katun ne owg/k.long/k.ngah/alang/adik/etc angkat.
mak korang : tape la mak angkat.

ish, kejam korang.

mak korang :  amek ne baju-baju yang mak da lipat masuk almari masing-masing.
korang : ala..jap g la.

kejam betol kan zaman korang budak-budak dulu.

mak korang : mak nak g cari barang. sape nak ikot?
korang : nak!!!

eley, kalu bab-bab nak kuar beli barang, suke la kan kan kan. bajet la mak korang nak bagi korang ape yang korang nak. pastu kalu mak x bagi, mula la muncung sampai balik umah. xpom hentak-hentak kaki, guling-guling kat lantai, saje nak tarik perhatian. pastu mak korang da blah tinggal korang, baru la genyeh-genyeh mata and cover malu-malu sebab mak korang buat x pedulik je. HAHAHA. 

mule nak buat2 muke ble mak kata ' no!'

pastu da stat pegang-pegang kepala tanda protes. haish
pastu berpakat ngan adik beradik korang yang lain nanges ramai-ramai.


nasib baek korang comey masa kecip-kecip dulu walaupon idung asik berair je.

Time kecip-kecip and old skool dulu memang sikap mengada-ngada sampai ase nak lempang diri sendiri. Selalu nak nanges atau protes ape saja lau keinginan x tercapai. Dasar kanak-kanak yang kurang matang. HAHAHA. sekarang da berbeza. ok, tepuk-tepuk tangan sume sebab anda sume sudah matang. yea! Da reti nak basuh kaen sendiri, angkat kaen sendiri, lipat baju-baju, seluar kecik anda sendiri. Dah taw nak asingkan mane tempat baju besar and baju kecik. Ngeeee.

Kalu yang boy plak da reti jugak sume2 tuh. Bezanya boy akan pandai and rajin bile dop umah bujang. Bile balik umah sendiri, boy da pandai semula berperangai macam kanak-kanak. Baju longgok-longgok, mak, kakak @ adik yang tolong basuhkan. hahaha. biasa la tu name pulak lelaki. memang x heran ok. cuma lelaki kena rajin jugak tolong-tolong suri-suri rumah macam kami ne. ape salahnya. nanti korang pom akan ade permaisuri idup, tak kan nak tengok permaisuri idup korang wat keje sorang-sorang kan?

jangan da banyak macam ne baru nak lipat / basuh . saket mata tengok .peringatan untuk saya juge. heih


For girls, supposely kena la rajin. LG pom bukan rajin sangat pom sebenarnya. Tapi bukan lah malas tahap gaban sampai barang kita sendiri pon nak mak kita yang kemaskan. x elok la kan macam tu. LG suka tengop girls kalau berada di asrama. sebab kalu di rumah, memang la nampak rajin kan sebab kadang mak yang suruh itu ini. Tapi bile kat asrama a.k.a hostel, sume mende kita yang buat, kita yang kena jaga, start dari bangun tidur sampai la kite tidur balik. barang tunggang langgang, mug bawah katil, seterika atas katil and segala bagai letak merata-rata di tempat-tempat yang tidak releven, memang boley nampak satu-satu. 

Lg da bese idup ngan roomate yang sikap dorang macam-macam. sampai kadang masuk bilik, bau da semacam. mug, roti bawah katil. aduh. bayangkan lah mende camtu de depan mata kita. mane la ase x senang ati kan. tempat kita tidur, tempat kita belajar, kat situ lah sumenye tapi masih ade segelintir yang xtau nak jaga mende2 camtu. bile ditegur, haih, mula nak hangin-hangin 1 badan pastu balas balek 'kasut/selipar depan bilik tu bersepah,xreti nak susun elop'. ble di jenguk-jenguk kat luar, heh, itu kasut dye la. HAHAHAHA. tu la nak tegur agak-agak la kan. Nak balas balik owg tegur dye kunun, padahal yang bersepah kat luar tu sume dye punye. malukan diri sendiri. heh*

Masak memasak lak memang da sebati jugak dalam kehidupan gadis a.k.a wanita. LG tade la reti sangat memasak. Masih dalam percubaan and belajar lagi untuk menu-menu yang lebih istimewa. Cuba gitau ade ke wanita yang x suka memasak? Sume suka kan, bezakan ilmu memasak kurang@lebih saje. Yang penting kita nak mencuba and x mengeluh bile blaja. Best wooo masak ne walaupun kadang-kadang xjadi. HAHAHA. Tapi lebih baik dari langsung x cuba, btol x?

Sape kata jadi suri rumah xbest? Even orang bekerjaya pom, kerja suri rumah ne sangat la penting and sebenarnya memenatkan. Tapi percayalah, setiap ape yang kita buat tu, akan membuatkan kita puas hati bile tengok rumah kita kemas and makanan lazat-lazat terhidang. wah! im pround to be woman. 

nanti kalo kita rajin, anak-anak pom rajin macam kita .


BUBYE
^_^

www.tips-fb.com

2 comments:

Sogeking Kun on March 30, 2011 at 6:41 PM said...

aku sangat rajin. so, aku tak nak kawin. takut nanti bini aku malas sebab aku dah cukup rajin. damn. hahaha.

LittleGurl on March 30, 2011 at 9:00 PM said...

sogeking kun@ hahaha. rugi wooo tak kawen. ;P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LittlegurlPunyeBlog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting