Followers

Friday, March 9, 2012

Resepi Ketupat Sotong Malaysia hahaha

Broommm..Broommm by LittleGurl
Assalamualaikum w.b.t

Ok nak update lajulaju. Sebab nak pergi packing baju segala bagai pulak ni. Esok nak berangkat ke KL selama seminggu. Grrrr malasnya nak packing T____T.

Kali ni nak share resepi lain pulak. Rasanya macam semua orang dah tau kot. Tapi untuk sape-sape yang tercari-cari resepi ini, meh sini i nak kongsikan bersama. Ilmu tu kena kongsi-kongsi kan? :))

Sori kalau cara-cara pembuatan ni macam berterabur sikit sebab i baru je taip bagi kat my bestie's sister tadi eheeeeee. So main hentam sajalah ayat tunggang langgang hantar ikot message kat facebook. Papepon harap cara penyampaian i itu mudah la ye. Ke ayat i berbelit-belit? Hah sudahhhhhh -.-

Resepi Ketupat Sotong Malaysia
Bahan-bahan : 
Sotong (suka hati berapa kuantiti pon)
Pati santan (kalau pakai yang kotak, boleh guna satu kotak saja)
Gula melaka (kalau yang keping-keping tu, dua pun cukup)
Gula (kalau perlu)
Garam
Daun pandan

Cara-cara : 
1. basuh sotong bersih2 beserta kepala sotong 
2. basuh beras pulut pula bersih2. masukkan beras pulut ke dalam badan sotong. tapi jgn smpai penuh. 3/4 pon ok 
3. bila da masukkan beras pulut, tutup badan sotong dgn kepala sotong tu. cucukkan dgn lidi kecit yg tlh disediakan. make sure lidi tu cucuk kepala beserta badan sekali. sbb takut kang bila masak bersembur pulak isi pulut.
4. sediakan periuk yg bersih. letakkan daun pandan secara melintang ke dalam periuk. ini utk elakkan ketupat sotong hangus terbakau hukhukhuk. dan juga utk kasi wangi. letak pulut sotong yg dah siap itu ke dalam periuk. susun cantik-cantik hehehe. 
5. masukkan pula pati santan sbyk 2 cawan. masukkan 3 cawan air pula sebagai tambahan. masukkan gula melaka secukup rasa. biasanya ila letak dua paket bulat tu. huhu. tambah juga gula kalau perlu. rasa manis tu depend pada kita. masukkan pula garam satu sudu teh.
6. buka api di atas dapur, kemudian masak ketupat sotong smpai betul2 masak. nanti sotong jd kembang padat dan air sedikit kering. tapi xkering sgt jugak. nanti ade kuah pekat. siap! boleh mkn :)) 


Hehehehe dapat tak baca dengan jelas? Ini betul-betul copy punya dari message yang hantar kat my bestie's sister tadi tau. Taip lajulaju terus share dalam blog supaya orang lain pun boleh rasa sama ketupat sotong ni :)) 

I saje tau letak nama resepi tu plus dengan malaysia haha. Ngada betul. Sebab ketupat sotong ni memang buatan malaysia pon kan? :)) Btw, sape tak pernah makan, memang rugi. Wajib buat sendiri dan cuba. Memang puas hati hingga menjilat jari ^^





Ok nak pergi packing baju! Selamat mencuba dan selamat malam semua :))





www.tips-fb.com

10 comments:

saya afi on March 9, 2012 at 1:32 AM said...

Aih. Lapa plak malam2 tengok gamba tu ;)

Miss Purple on March 9, 2012 at 12:42 PM said...

wah...nampak macam best. Tak pernah rasa lagi ni.. T_T, hehe...nanti balik rumah baru boleh cuba masak ni, thanks for the recepie =)

Schajar McFlurry on March 9, 2012 at 11:05 PM said...

ketupat sotong? oke. memang laen dari laen.

ichabeldarmawan on March 10, 2012 at 9:25 AM said...

looked so yummy! nyamnyam.. :D

thx for commenting on my post dear, follow my blog if u like! :)

salam kenal dr Indonesia,
Icha^^
http://ichabeldarmawan.blogspot.com

ღKekunangpelangiღ on March 11, 2012 at 11:45 PM said...

Aduh.. ghairah pulak tengok sotong tu. ooops.. :p

Fid"s on March 14, 2012 at 2:11 AM said...

ok best je nampak...
mmm..

LittleGurl on April 13, 2012 at 5:07 PM said...

Saya afi : kite lagi lapa asyik dok tengok sotong ni dpn mata hikhik

LittleGurl on April 13, 2012 at 5:09 PM said...

Miss purple : ok dear! Nnti dah try gtau ye :) gud luck hehe

LittleGurl on April 13, 2012 at 5:11 PM said...

Schajar mcflurry : syg! U xpenah dgr nama ketupat sotong ke? Ok fine u org bandau huhu..u should try this babe, sedap! ;)

LittleGurl on April 13, 2012 at 5:13 PM said...

Icha : hehe so nyummy! No big deal dear. Thanks for coming too!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LittlegurlPunyeBlog Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting